Voda v Praze od Nového roku zdraží o desetinu

ČTK ČTK
21. 12. 2011 16:53
Cena se zvyšuje na úroveň inflace
Tato voda ze Želivky bude příští rok dražší
Tato voda ze Želivky bude příští rok dražší | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - O téměř deset procent zdraží v Praze se od ledna vodné a stočné. Přesně se zvýší o 9,88 procenta. Pražané tak budou platit 66,35 koruny za metr krychlový. Rozhodnutí radních města sdělil Radek Lohynský (ODS). Dosud byla taxa 60,39 korun za metr krychlový.

Pokud by se cena navýšila pouze o inflaci, stoupla by podle radního o zhruba osm procent. "Schválili jsme navýšení vodného a stočného o 9,88 procenta s tím, že zvýšené příjmy budou investovány nazpátek do vodovodní infrastruktury," řekl Lohynský. Dodal, že cena vody v Praze se od roku 2006 zvyšovala pouze o inflaci.

Postup zvyšování vodného a stočného určuje smlouva mezi pražským magistrátem, Pražskými vodovody a kanalizacemi (PVK) a Pražskou vodohospodářskou společností (PVS).

Voda teče ze Želivky a z vrtů Káraný

PVS je správcem vodohospodářského majetku hlavního města Prahy, úpravny vody Želivka a zdroje pitné vody Káraný. Stoprocentním vlastníkem společnosti je město. To je také vlastníkem veškerého infrastrukturního majetku. PVK za pronájem vodárenské a kanalizační infrastruktury platí Praze nájem.

PVK pak zásobují vodou více než 1,4 milionu obyvatel Prahy a okolí a zaměstnávají více než 1100 lidí. Firma je členem skupiny Veolia Voda, největší vodohospodářské společnosti na světě. Její česká pobočka je také největší společností na tuzemském vodohospodářském trhu.

 

Právě se děje

Další zprávy