Vlekaři letos méně investovali, ceny většinou zachovají

vk
13. 11. 2007 15:45
Může za to loňská nadprůměrně teplá zima
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Do horských lyžařských středisek před letošní zimou přiteklo dohromady půl miliardy korun. Kvůli loňské nadprůměrně teplé zimě jde přibližně jen o poloviční investice než v loňském roce. Přibližně polovina středisek plánuje zdražení permanentek o pět procent, největší lyžařská střediska ale loňské ceny zachovají. Na tiskové konferenci to podle serveru FinanciNnoviny.cz uvedl předseda Svazu provozovatelů lanovek a vleků Jiří Bělunek.

Investice "pouze" v řádu milionů

"Po loňské teplé zimě jsme mohli pouze vylepšovat, nikoliv investovat," řekl například zástupce areálu Ski Vítkovice v Beskydech Jaromír Vlček. Proto se také investice před letošní zimou pohybovaly "pouze" v řádech milionů korun. Například trutnovské lyžařské středisko pořídilo nové lano na vlek za milion korun, Ski areál Černá hora zakoupil novou rolbu za 20 milionů korun. Za poslední tři roky přitom skiareály investovaly do svého rozvoje čtyři miliardy korun.

ČTĚTE VÍCE:

Foto: South Tyrol
Hory hlásí na sjezdovkách desítky centimetrů sněhu

Kolik provozovatelé lyžařských středisek na loňské zimě prodělali Bělunek neuvedl, loni v lednu se však mluvilo o stamilionech. Někteří provozovatelé se podle něj dostali do platební neschopnosti a nemohli splácet úvěry, což u některých středisek vedlo až ke změně majitele. "Loňská zima pro nás skončila velkou provozní ztrátou," řekl podle serveru FinancniNoviny.cz Jiří Lhota ze střediska Bublava v Krušných horách.

Banky po loňské zimě nechtějí na vleky půjčovat

"Některé banky nás posunuly do kategorie rizikových úvěrů," řekl podle serveru FinancniNoviny.cz Bělunek. Po loňské na sníh chudé zimě vlekaři žádali Ministerstvo pro místní rozvoj o pomoc při ručení za úvěry, byli však odmítnuti.

Jedinou výjimkou, kdy provozovatelé skiareálu sáhli hlouběji do kapsy je úplně nové středisko Přemyslov v Jeseníkách. Na projektu, který stál na 120 milionů korun, se finančně podílelo i Ministerstvo pro místní rozvoj a Evropská unie.

Zdražování skipasů bude, ale ne všude

Důvodem ke zdražení permanentek v některých lyžařských střediscích bude kromě ztráty z loňské zimy především růst cen elektřiny, nafty a také lednové zvýšení spodní sazby daně z přidané hodnoty z pěti na devět procent.

Většímu zdražování brání podle vlekařů velká konkurence. "Ta čtyři procenta budou znát, přesto ceny neměníme. Konkurence je totiž obrovská a není tak prostor pro nějaké zdražování," řekl Pavel Bažant ze střediska Ski Bižu v Jizerských horách.

ČTĚTE VÍCE: 

 

Právě se děje

Další zprávy