Vládce dopravních miliard skončí

Adam Junek
13. 4. 2007 12:22
Ministr odvolá šéfa fondu dopravní infrastruktury
Ministr Řebíček plánuje rošádu
Ministr Řebíček plánuje rošádu | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Šest let stál v čele Státního fondu dopravní infrastruktury, který loni pracoval s rozpočtem 60 miliard korun. V roce 2000 jej zakládal na lavičce na Florenci. Nyní Pavel Švagr skončí.

O jeho odvolání informovaly na základě neoficiálních informací již dříve Hospodářské noviny.

Sám Švagr pak informace potvrdil. I deníku Aktuálně.cz při rozhovoru řekl: "Mám jasné signály, že mě chce ministr odvolat. Důvod neznám."

Nyní "přiznal barvu" i ministr dopravy Aleš Řebíček. "Předpokládám, že k tomu dojde do konce měsíce," potvrdil deníku Aktuálně.cz.

O důvodech však hovořit nechtěl. "Pochopte, že chci nejdříve probrat s panem Švagrem jeho další působení v resortu, a pak teprve výměnu uskutečnit. Důvody uvedu až pak," napsal ministr v SMS zprávě z dovolené.

A nástupce? Ministr má podle informací Aktuálně.cz několik kandidátů. "S možnými nástupci povedu jednání a definitivně se rozhodnu podle toho, co mi řeknou na téma svých představ o budoucím fungování fondu," nechtěl prozradit jména Řebíček.

Jde o další rošádu ve státních agenturách či institucích. Jen přednedávnem odvolal Řebíčkův kolega ministr průmyslu a obchodu Martin Říman šéfa agentury na podporu zahraničních investic Czechinvest Tomáše Hrudu.

To vyvolalo menší personální bouři v agentuře, když v reakci na to podalo výpověď deset členů vedení včetně ředitelky externí komunikace Alžběty Honsové. Výpovědí hrozilo až osmdesát procent zaměstnanců, zatím však k hromadnému úprku z agentury nedošlo.

A trvalo jen pár dní a Říman měnil zase šéfa. Tentokrát v České obchodní inspekci.

V jejím vedení vystřídala Jana Příhodová Jiřího Pěkného.

A jeden  z prvních kroků, který provedla, byla výpověď sedmi ředitelům pražské centrály. Kvůli reorganizaci byly totiž jejich posty zrušeny. Dalších asi dvacet lidí přijde o práci během dvou až tří měsíců. Příhodová totiž chce snížit počet zaměstnanců na sedmdesát.

 

Právě se děje

Další zprávy