Větrné elektrárny musely ustoupit. Zastavil je orel

Tomáš Fránek
17. 3. 2008 15:07
Jihomoravský kraj nechce elektrárny na Znojemsku
Foto: Evropská komise

Znojmo - Vzácný orel mořský zablokoval výstavbu dalšího větrného parku v zemi. Jihomoravský kraj kvůli orlovi nesouhlasí s výstavbou větrných elektráren na Znojemsku ve Stálkách.

Znojemsko je přitom společně s Krušnými horami jedním z nejvyhledávanějších míst v Česku pro stavbu větrníků, v regionu se připravuje výstavba desítek větrných elektráren.

A zatím jenom ve výjimečných případech investoři nezískali souhlas kraje.

Větrníky zabíjejí

V případě výstavby větrného parku u Stálek, který ve svých posudcích odborné firmy doporučily jako ekonomicky i ekologicky přijatelný projekt, se ale zjistilo, že orel mořský má hnízdiště necelý kilometr od místa, kde měly 150 metrů vysoké větrníky stát.

Foto: Aktuálně.cz
 

"Orel mořský patří mezi druhy ptáků bezprostředně ohrožené kolizí s rotory větrných elektráren. To je bohatě dokumentováno v odborné literatuře např. desítkami smrtelných kolizí v Norsku nebo Německu. Vzdálenost 750 metrů od obsazeného hnízda orla mořského nelze nazvat jinak než jako 'bezprostřední blízkost'," uvedli zástupci Agentury ochrany přírody ve svém vyjádření pro Jihomoravský kraj.

Nebyla to jediná námitka proti větrnému parku. Radnici ve Znojmě se nelíbilo to, jaký budou mít větrníky vliv na ráz krajiny v blízkosti Národního parku Podyjí a památkovou zónu se zámky ve Vranově a Bítově.

Podle znojemských úředníků by tak větrníky byly v krajině viditelné na dvacet kilometrů. "Město Znojmo má eminentní zájem na tom, aby památkové i přírodně-krajinné hodnoty celé široké oblasti na západ od města zůstaly nedotčené," uvedli ve svém posudku zástupci znojemské radnice.

Výjimku neudělíme

"Realizace 'Větrných elektráren Stálky' by výrazně negativně narušila životní podmínky a možnosti hnízdění zvláště chráněného druhu, jehož hnízdění je v blízkosti předmětné lokality prokázáno. Udělení výjimky z ochranného režimu kriticky ohroženého druhu je za daných podmínek nereálné," rozhodla vedoucí krajského úřadu životního prostředí Anna Hubáčková.

Toto stanovisko posoudí ještě příslušný stavební úřad, většinou ale dá na názor kraje.

Na Znojemsku začínají stavět nebo připravují investoři výstavbu více než čtyřiceti větrných elektráren. Investice do větrné energie v regionu dosáhnou až tří miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy