Velkolepé plány ČSA: Chtějí vydělávat miliardu ročně

hpv, kst
5. 6. 2008 11:15
Letos jsou zatím za první čtyři měsíce ve ztrátě
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Národní dopravce dnes i přes očekávanou privatizaci představil své plány na roky 2009 až 2013. Během dalších pěti let by ČSA  rády udržely roční obrat na 25 miliardách korun, ovšem jejich zisk by se do roku 2013 měl rapidně zvýšit.

Na letošek plánuje firma při započtení zisku z prodeje letecké nákladní přepravy vylepšit hospodaření sumou 391 milionů korun, bez něj se zisk firmy bude pohybovat okolo100 milionů korun. V roce 2013 ovšem aerolinky plánují až miliardu korun zisku. Dopomoci by k tomu mělo například citelné navýšení marží z 0,4 na 4 procenta.

Očekávaná privatizace firmy může ale pro plány ČSA znamenat stop. Příchod strategického partnera totiž nevylučuje představení nové strategie.

Na tiskové konferenci také ČSA potvrdily, že audit za rok 2007 potvrdil očekávané hospodářské výsledky. Společnost tak dosáhla čistého zisku 207 milionů korun, což je výsledek o zhruba 100 milionů lepší než dříve oznámených 111 milionů korun.

Zároveň představitelé firmy potvrdili ztrátu zcela netradičně za první čtyři měsíce letošního roku ve výši okolo 440 milionů korun.

Aerolinky plánují i navýšení počtu letadel. Současná flotila 50 strojů bude do pěti let rozšířena o pět letadel na konečný stav pětapadesáti.

I nadále stategie firmy počítá se současnými  4 700 zaměstnanci. Jejich počet by se do roku 2013 neměl měnit.

České aerolinie se přitom v posledních letech pohybovaly v červených číslech. Hospodařit se ziskem se jim podařilo naposledy v roce 2004. Další rok již vykazovaly půlmiliardovou ztrátu.

Čtěte také:

 

Právě se děje

Další zprávy