V Liberci staví vývojové centrum za tři čtvrtě miliardy

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
22. 4. 2011 13:20
Firma chce také zvyšovat počet zaměstnanců, nemá však kde brát
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jan Langer

Liberec - Stavbu nového výzkumného a vývojového centra zahájil v průmyslové zóně Sever v Liberci  VÚTS Liberec (dříve Výzkumný ústav textilních strojů).

Projekt za 775 milionů korun financuje z velké části díky podpoře evropských fondů, dotace získal z operačních programů ministerstva školství a ministerstva průmyslu. Novináře o tom informoval ředitel společnosti Miroslav Václavík.

Odborníci by měli v novém centru strojírenského výzkumu zkoumat, vyvíjet a rozvíjet nové technologie v oblasti středního a přesného strojírenství.

Vznikne centrum laserových obráběcích strojů

Úkolem bude vymyslet řešení, která přispějí ke snížení energetické náročnosti strojů, snížení hluku a vibrací, umožní aplikaci nových materiálů a spojení mechaniky s elektronikou. Součástí areálu bude také centrum laserových obráběcích zařízení.

"Je třeba zvyšovat výkon strojů, ale na druhou stranu se zpřísňují hygienické normy, které se týkají hluku. V tom je rozpor, který chceme pomoci řešit," řekl Václavík.

Stěhování do nových prostor hodlá firma uskutečnit už v příštím roce. Dosud sídlí v centru města v těsném sousedství krajského úřadu, současný areál však nedává prostor k dalšímu rozvoji. Proto VÚTS už před rokem koupil pro nový areál pozemek v průmyslové zóně o rozloze téměř 2,5 hektaru.

Společnost se také zavázala zvýšit počet svých zaměstnanců ze současných 150 o dalších 40. "Splnit tuto podmínku nebude úplně snadné, protože řada starších zaměstnanců půjde do té doby do důchodu a schopných mladých techniků není mnoho, spoléháme mimo jiné také na absolventy liberecké univerzity," poznamenal Václavík.

V Liberci jsou už dvě další nová výzkumná centra

Nové výzkumné centrum bude již třetí v krátké době v Liberci. Nedaleko dokončila nedávno své výzkumné a vývojové centrum společnost Elmarco, která je producentem strojů na výrobu nanovlákenných textilií. Další výzkumné centrum staví ve svém areálu technická univerzita. Moderní komplex laboratoří má sloužit pro technické obory a výzkum v oblasti nanotechnologií a nanomateriálů. I tyto projekty podpořila Evropská unie.

VÚTS se původně zaměřoval na textilní stroje, v posledních letech ale oblast svého působení stále více rozšiřuje. Zabývá se výzkumem, vývojem a konstrukcí strojů a zařízení také pro další odvětví zpracovatelského průmyslu v oblasti balicí, reprografické, polygrafické, potravinářské a sklářské techniky.

Majoritním vlastníkem společnosti je s 87,68 procenta akcií liberecká firma Vutex. Společnost se základním jměním 58,06 milionu korun loni uskutečnila zakázky za zhruba 73 milionů korun. Hospodaření je ziskové, profit ale směřuje zpět do výzkumu a vývoje.

 

Právě se děje

Další zprávy