V kauze České pivo se chystá výslech klíčového svědka

čtk, red eko
1. 8. 2007 20:25
Státu má pomoci právník Irwin Schwartz

Praha - Průlom ve vyšetřování případu souvisejícího s krachem Investiční a Poštovní banky (IPB), kauzy České pivo, by měl přinést výslech kanadského právníka Irwina Schwartze.

Tým vyšetřovatelů a obhájců čeká od právníka svědectví, které obviněné manažery Nomury i IPB usvědčí z podvodu. K výslechu právníka by měli do kanadského Toronta odletět v září. Dnes to uvedla Česká televize.

Je důvěryhodný?

Hodnotu jeho výpovědi ale může zpochybnit fakt, že s českým státem a novým vlastníkem zkrachovalé IPB, Československou obchodní bankou, začal spolupracovat za nezvyklých podmínek, doplnila ČT.

Kauza České pivo se týká transakcí s akciemi pivovarů Plzeňský Prazdroj a Radegast z let 1998 až 2000. Japonská Nomura prodala pivovary za ne zcela jasných podmínek, Česko se s Nomurou kvůli kauze stále pře o 24 miliard korun. "V současné době se jedná o formě a o konkrétním termínu tohoto výslechu," řekla ČT mluvčí Vrchního státního zastupitelství Irena Válová.

Schwartz pomáhal v 90. letech manažerům IPB a Nomury plánovat transakci České pivo. Z dokumentů, které má ČT k dispozici, ale vyplývá, že se státem a ČSOB začal spolupracovat za nezvyklých podmínek. Od ČSOB dostal za svědeckou spolupráci a doloženou dokumentaci 14 milionů korun. Bývalé vedení ministerstva financí mu zase slibovalo proplatit za čas až 4000 dolarů (téměř 82.000 Kč) za den.

"Bude potřeba, aby orgány činné v trestním řízení, případně soud, zvážily, zda-li svědek, který svědčí za takovýchto podmínek, je důvěryhodný," uvedl pro ČT advokát Michal Šimků.

Podle ČT si Schwartz za spolupráci s českým státem kladl i další podmínky. Z vládního usnesení z roku 2004 vyplývá, že chtěl po bývalé české vládě zajistit beztrestnost. To politici v dokumentu odmítali. Slíbili mu ale, že ho nebudou vláčet obchodními spory.

Sporů je víc

Spor o české pivovary je jen jedním z několika, které souvisejí s bývalou IPB. Ten hlavní mezi státem a Nomurou skončil smírem, Česko ale zřejmě bude muset zaplatit za vyrovnání miliardy korun. Vláda také zažalovala u arbitráže ČSOB, že získala IPB nekalým způsobem. Po bance požaduje téměř 27 miliard korun.

Naopak ČSOB chce v arbitráži po státu 1,7 miliardy jako dlužnou částku za transakce související s převodem IPB. Nomura prodala pivovary Prazdroj a Radegast jihoafrické South African Breweries za 22 miliard Kč. ČSOB tvrdila, že Nomura nezaplatila IPB za pivovary v hotovosti, nýbrž prostřednictvím transakcí, krytých akciemi IPB, které se později staly bezcennými.

Nomura však popřela, že by jednala v rozporu se zákony, a od začátku trvala na tom, že za akcie pivovarů zaplatila. Arbitráž v Londýně v polovině listopadu 2003 definitivně potvrdila, že Nomura může za pivovary zaplatit ČSOB akciemi IP banky, která je nástupkyní zkrachovalé IPB. ČSOB původně chtěla po Nomuře devět miliard korun v penězích.

 

Právě se děje

Další zprávy