Stát žádá 27 miliard, ČSOB se brání

jau, Red Eko
23. 7. 2007 20:01
Boj finančníků kvůli pádu IPB znovu sílí
Ministr financí Miroslav Kalousek tvrdí, že se stát snažil s ČSOB dlouho dohodnout, nedostal však žádnou odpověď.
Ministr financí Miroslav Kalousek tvrdí, že se stát snažil s ČSOB dlouho dohodnout, nedostal však žádnou odpověď. | Foto: Ondřej Besperát

ČSOB, kterou podle pondělního oznámení ministerstva financí hodlá český stát zažalovat o téměř 27 miliard korun kvůli pádu IPB, je přesvědčena, že žádná pravidla neporušila.

Ministerstvo financí žádá miliardovou kompenzaci za očištění bývalé Investiční a Poštovní banky (IPB), kterou ČSOB převzala v červnu 2000 za symbolickou korunu. Stát si totiž vyčíslil rozdíl mezi 150 miliardami, které v rámci záchrany IPB bance poskytl, a její skutečnou hodnotou.

ČSOB si však žádného rozdílu v "ceně" není vědoma. "ČSOB důrazně odmítá, že by snad na úkor státu získala z veřejné podpory pro záchranu vkladů v bývalé IPB jakýkoli neoprávněný prospěch," citovala čtk generálního ředitele banky Pavla Kavánka. Stát podle něj pouze odkoupil nevymahatelné úvěry, které kvůli špatnému dozoru narostly do desítek miliard.

PROČ SE TO STALO: Přišel zvrat, stát žaluje ČSOB o 27 miliard

Kavánek v reakci na krok ministerstva financí také zopakoval verzi ČSOB, podle níž krachující IPB měla v okamžiku převzetí velmi zápornou hodnotu: neměla peníze na výplatu vkladů ani zákonem požadovaný kapitál. "Proto není vůbec srozumitelné, z čeho by mohla vycházet logika jakéhosi domnělého obohacení a z čeho by mohl být odvozován jakýsi finanční nárok vůči ČSOB," dodal Kavánek.

 

Právě se děje

Další zprávy