V Česku začala povodeň. Tečou megabity

Zdeněk John
10. 10. 2006 13:30
Praha - Řítíme se do virtuální doby. Dokonce už i v Česku. Bez počítače a internetu budete v této éře jako bezrucí. Uvnitř: ANKETA
Foto: Profimédia

Úplně nová zpráva Českého statistického úřadu o tom, že počet rodin, které mají doma počítač s internetem, radikálně vzrostl, spatřila světlo světa - jak jinak - díky počítači a internetu.

V ten samý den banka s největším počtem drobných klientů, Česká spořitelna, rozeslala další stovky dopisů. V nich nápadně - tučným písmem - nabádá zákazníky: Šetřte své peníze. Místo papírových výpisů si je stahujte přímo do počítače z našich internetových stránek.

A do třetice: studentka jednoho z pražských gymnázií, z Proseku, si ráno mohla o hodinu přispat. Odpadla jí fyzika, což by se ovšem nedozvěděla, kdyby doma neměla internet.

Důkazů o tom, že už i v Česku banky, školy i další instituce přistoupily na život ve virtuálním prostoru, přináší každý den stovky.

Bez čekání se na internet nedostanete
Bez čekání se na internet nedostanete | Foto: Ludvík Hradilek

Nejvíc v Praze, nejmíň v Ústí

Ale ne všichni jsou si v něm zatím rovni. Nejvíce počítačů s internetem mají doma Pražáci, nejméně pak lidé v Ústeckém kraji, vyplývá z údajů ČSÚ.

V polovině tohoto roku mělo osobní počítač 36 procent domácností, tedy asi 1,5 milionu. Ve srovnání s koncem minulého roku to znamená, že jich přibylo o polovinu. Před třemi lety bylo takových rodin jen 24 ze 100.

"To je prostě boom," citovala agentura ČTK šéfa statistického úřadu Jana Fischera.

Přesto v porovnání s průměrem Evropské unie je to stále málo. Loni mělo v Česku počítač 27 procent domácností, průměr v EU činí 48 procent. Za Českou republikou se nachází už jen Slovensko, Maďarsko, Řecko a Litva.

Vedou Nizozemci

Na čele žebříčku je Nizozemsko s téměř 80 procenty, následuje Dánsko, Švédsko, Lucembursko a Německo.

Jedna z mála věcí, v nichž už se Česko vyspělé Evropě vyrovná, je posílání mailů.

E-mailem se svolávají a odvolávají porady, posílají výplatnice. Jeden příklad z mnohých: firma Centrum.cz, k níž patří i Aktuálně.cz, zaměstnancům papírové výplatnice neposílá už několik měsíců.

A brzy bude dokonce možné takto vyhodit i z práce.

Ve školství jsou průkopníkem "internetizace" vysoké školy. Zápisy se na většině z nich dělají přes počítač, potvrzení předmětů například na Masarykově univerzitě v Brně probíhá také elektronicky. Známky za celé období studia si studenti téže školy ale také VŠE v Praze najdou také na webu. V Brně dokonce zašli tak daleko, že zrušili papírové indexy.

Průzkum, z něhož ČSÚ vychází, se uskutečnil mezi 9978 jednotlivci ve 4570 domácnostech. Koná se od roku 2003 jednou ročně podle návodů vycházejících z metodiky Eurostatu+. Podle ČSÚ tak čísla umožňují mezinárodní srovnání.

 

Právě se děje

Další zprávy