V Brně vyroste Manhattan. S kancelářemi pro tisíce lidí

Tomáš Fránek
5. 10. 2008 16:30
Dominantou budou dvě osmnáctipatrové budovy
Vizualizace: bytový a obchodní komplex Eden
Vizualizace: bytový a obchodní komplex Eden | Foto: Aktuálně.cz, Properity, s.r.o.

Brno - Brněnská část Štýřice, místo, kde se rodí místní Manhattan s výškovými budovami a stovkami kanceláří, se dočká další velké investice.

Společnost RLRE Carina Property, ve které má 90procentní podíl rakouská Raiffeisen Leasing, totiž chce v této části města postavit velký administrativně obchodní park na rozloze třiceti jedna tisíc metrů čtverečních.

Dominantou parku, kde budou moci pracovat tisíce lidí, budou dvě osmnáctipatrové budovy, které se tak zařadí mezi nejvyšší domy ve městě. 

Místo i pro mrakodrapy

Jen o pár set metrů dál začne v příštím roce stavět společnost Property AZ Tower 90 metrů vysoké kancelářské budovy o šestadvaceti podlažích.

A v této lokalitě už dokončuje svůj kancelářský park také společnost CTP Invest. Ta ale zatím stavbu dominantního, dvacetiposchoďového domu zastavila, práce mají začít až příští rok.

Nový park pod názvem H - Park chce RLRE Carina Property začít stavět v roce 2009. "Předpokládaný termín dokončení je v roce 2011," uvedla firma v oznámení, které rozeslala úřadům.

Podle firmy by stavbě velkého parku nemělo nic bránit. "Prověřovaný záměr lze označit pro dané území za únosný a přijatelný. Celková ekologická zátěž území nepřekročí vlivem záměru únosnou mez," napsala firma v oznámení.

Problém by neměl mít ani magistrát, Ten právě lokalitu kolem ulice Heršpická označil za místo, kde investoři mohou bez problémů stavět výškové budovy.

Chybí kanceláře

Investiční boom v Brně vyvolává to, že ve městě zatím není dostatek volných kanceláří. Ve městě je nyní k dispozici necelá desetina pražské rozlohy kanceláří - 200 tisíc čtverečních metrů.

To se ale má rychle změnit. Například v budově mrakodrapu AZ Tower bude celkem 15 tisíc čtverečních metrů obchodních a kancelářských ploch.

A v H - Parku pak třináct tisíc metrů čtverečních.

 

Právě se děje

Další zprávy