Přestavba Bubnů má zelenou. První výkop za dva roky

aju
11. 8. 2008 10:59
Investice přesáhne 70 miliard korun
Vizualizace projektu Bubny společnosti Orco Group
Vizualizace projektu Bubny společnosti Orco Group | Foto: Orco group

Praha - Projekt na oživení pražských Bubnů je opět o krok blíž k realizaci.

Rada hlavního města totiž zařadila Bubny na seznam prioritních oblastí, u nichž je třeba změnit územní plán a umožnit jejich rozvoj. Stačí ještě posvěcení celého zastupitelstva a developerská společnost Orco Property Group bude moci rozjet svůj projekt.

"Rozhodnutí samozřejmě vítáme a doufali jsme v něj," sdělila Aktuálně.cz mluvčí společnosti Petra Zdeňková. "Město rozvoj oblasti podporuje, tudíž jde o logický krok," doplnila.

Živá čtvrť

Na místě nákladového nádraží tak vyroste zcela nová čtvrť s kancelářskými i obytnými budovami, místy pro relaxaci a kulturní vyžití. Kromě toho by zde měl stát třeba univerzitní kampus nebo zdravotnická zařízení.

"Nechceme, aby vzniknul projekt, který po konci kancelářských hodin zmrtví. Naše čtvrť má žít," uvedl Aleš Votruba, viceprezident společnosti.

A právě díky pražským radním by první práce měly začít už napřesrok.

"Je potřeba získat různá povolení, také nás čekají demolice, ale již v roce 2010 počítáme s prvními pracemi," uvedla Zdeňková.

Rok 2018 je pak datem, kdy by už čtvrť, kde bezmála 40 procent ploch má pokrývat zeleň (částečně díky zatravněným střechám), měla stát téměř celá.

Do projektu sama firma investuje v následujících letech 3 miliardy eur (zhruba 72 miliard korun).

Miliardy pro Prahu

Praze by pak podle studie, kterou si Orco nechalo zpracovat, měla nová čtvrť zvýšit HDP o sedm procent, tedy až 86 miliard korun ročně.

Krom toho by díky novým kancelářským prostorám mělo vzniknout přes 23 tisíc nových pracovních příležitostí, a to zejména v oborech s vysokou přidanou hodnotou, jako jsou finance nebo IT.

Krom Bubnů dostaly "úřednické posvěcení" k revitalizaci také nádraží na Žižkově či Smíchově a nepočítá se do budoucna také s Masarykovým nádražím.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
Pročtěte si změny v celé Praze:
Praha se promění. Podívejte se, kde vyroste nová čtvrť
 

Právě se děje

Další zprávy