Úřady varují před vybuchujícím papiňákem

Tomáš Fránek
6. 6. 2006 13:00
Brno - České úřady varují ve dnes zveřejněném přehledu nebezpečných výrobků prodávaných v Evropě před používáním tlakových hrnců vyráběných v Turecku - hrozí u nich totiž nebezpečí výbuchu.
Tyto hrnce označila Česká obchodní inspekce za nebezpečný výrobek
Tyto hrnce označila Česká obchodní inspekce za nebezpečný výrobek | Foto: Evropská komise

Podle zkoušek provedených Českou obchodní inspekcí totiž hrnce prodávané především na různých předváděcích akcích mohou vybuchnout, a lidi tak může zasáhnout horká pára nebo voda. "Během testu rostl tlak v hrnci rovnoměrně a při dosažení hodnoty 290 kPa došlo bez jakýchkoli varovných signálu k výbuchu hrnce," je uvedeno v systému v celoevropském varování Rapex před nebezpečnými výrobky.

Podle závěrů testů inspekce tyto tlakové hrnce nesplňují jak směrnice upravující používání tlakových zařízení, tak ani příslušné normy. Na hrnce, jejichž cena se pohybuje kolem šesti tisíc korun, upozornil inspekci jeden ze zákazníků, kterému při vaření hrnec explodoval.

Nesplňuje žádné normy

Při testech obchodní inspekce došlo k vymrštění celého tlakového hrnce, uniku horké páry a vody a výbuch posunul i plynový vařič. "Zahájili jsme s distributorem správní řízení, které zatím nebylo ukončeno. Výsledek zkoušek potvrdil nebezpečnost výrobku, a proto jsme dali varování také do celoevropského systému," řekla Aktuálně.cz mluvčí inspekce Miloslava Fléglová.

Distributorovi hrnců, společnosti Bremi International, hrozí vysoká pokuta, její horní hranice je až dvacet milionů korun, úřady už vydaly také zákaz prodeje. "Spotřebitelé, kteří tyto tlakové hrnce vlastní, mohou uplatnit u prodávajícího právo na odstoupení od smlouvy nebo na výměnu za jiný typ výrobku," uvedla inspekce.

Firma Bremi International ale tvrdí, že její výrobek má potřebné atesty, není nebezpečný a problémy s ním jsou způsobeny špatným používáním. A firma se chce bránit u soudu.

V novém varování před nebezpečnými výrobky, které je zveřejňováno týdně, se kromě tlakových hrnců z českého trhu objevily také výrobky prodávané ve Španělsku, Irsku a Velké Británii.

Hračka - zbraň

Španělské úřady tak zastavily dovoz hračky - balonků JoJo, vyráběných v Číně. A to kvůli nebezpečí udušení, testy totiž potvrdily, že hračky nesplňovaly ani základní bezpečnostní podmínky. "Představují riziko udušení, jestliže si děti obtočí provázek kolem krku jako laso," uvedly španělské úřady v systému.

Velká Británie zase varovala před používáním varné konvice Cookworks. A to kvůli nebezpečí popálení, kontrola totiž odhalila to, že jedna ze základních součástek je vadná, distribuční firma už začala výrobek stahovat z trhu.

Na Slovensku minulý týden zase úřady zakázaly prodej pánské košile, v jejímž složení testy odhalily karcinogenní látky.

Více nebezpečí

Nebezpečných výrobků přitom na evropských trzích přibývá. V systému Rapex se týdně objevují desítky nebezpečných výrobků, jejich výrazný nárůst zaznamenala také Evropská komise. Zatímco v roce 2004 odhalil systém rychlého varování 388 nebezpečných výrobků, minulý rok to už bylo o téměř sto procent více.

Jenom Česká obchodní inspekce na tuzemském trhu minulý rok odhalila na čtyřicet nebezpečných výrobků, z Evropské unie byla varována celkem v 740 případech.

 

Právě se děje

Další zprávy