Úřad vyšel vstříc Prazdroji

Tomáš Fránek
21. 3. 2006 14:30
Brno - Plzeňský Prazdroj znovu může uzavírat s majiteli restaurací a hospod smlouvy, ve kterých je zaváže k odběru piva ze svých pivovarů.
Foto: www.prazdroj.cz

Žádosti Prazdroje o možnost uzavírat tyto smlouvy nyní vyhověl Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Ten přitom požadavek pivovaru už jednou zamítl. Za omezování konkurence ve smlouvách s hostinskými dostala firma také pokutu ve výši 2,3 milionu korun.

Podle původních smluv se totiž minimální odběr piva rovnal celkové spotřebě tohoto nápoje v restauraci.

Změna podmínek

Prazdroj podle úřadu podobné smlouvy s odběrateli v současné době nemá, antimonopolní úřad je svým rozhodnutím v roce 2003 prohlásil za neplatné a zakázal jejich plnění.

Antimonopolní úřad  podle svého šéfa Martina Peciny Prazdroji nyní vyhověl proto, že firma přistoupila na změnu podmínek. Pivovar se zavázal, že v nových smlouvách sníží restauracím minimální roční odběr piva.

Podle Peciny nebudou muset hostinští odebírat takové množství piva, jako v letech 2003 až 2005. Úřad snížil tento objem na 70 procent. "To umožní provozovatelům restaurací, aby významné množství piva nakupovali od konkurence," uvedl Pecina.

Druhý úspěch

Jde už o druhý úspěch pivovaru u antimonopolního úřadu. Minulý rok úřad změnil své rozhodnutí týkající se dodávek piva do sítě firemních restaurací pod názvem Pilsner Urquell Original Restaurant. I tam nejprve úřad rozhodl o tom, že smlouvy nejsou v pořádku, pak své rozhodnutí změnil.

Prazdroj, který je součástí druhé největší světové pivovarnické společnosti SABMiller, totiž podle antimonopolního úřadu v návrhu závazku pro provozovatele restaurace stanovil povinnost odebírat ze sedmdesáti procent pivo Pilsner Urquell.

Zbývajících třicet procent mělo být pokryto jak nápoji vyráběnými v rámci skupiny Plzeňského Prazdroje, jako jsou Radegast Birell nebo tmavé pivo Velkopopovický kozel, tak se souhlasem pivovaru dodávkami od jiných producentů.

"Toto ustanovení v restauracích Pilsner Urquell Original Restaurant v podstatě eliminovalo možnost konkurence jiných piv než vyráběných účastníkem řízení," uvedl tehdejší předseda úřadu Bednář.

Právě on stanovil podmínku, že Prazdroj nesmí omezovat hostinské patřící do zmíněné sítě restaurací v tom, jaké pivo si budou objednávat, a mohou čepovat i pivo jiných výrobců.

Plzeňský Prazdroj má asi padesátiprocentní podíl na trhu a loni poprvé uvařil přes deset milionů hektolitrů piva. Za výsledkem jsou rostoucí prodeje v zahraničí, které stouply o 29 procent na 2,2 milionu hektolitrů. Domácí trh s osmi miliony hektolitrů stagnoval.

Celkem tak v roce 2005 tuzemská pivovarská jednička prodala 10,2 milionu hektolitrů piva, což bylo o půl milionu hektolitrů více než předloni. "Na prodejích v zahraničí se více než polovinou podílela licenční výroba, zbytek tvořil přímý export," uvedl šéf pivovaru Mike Short.

Podle něj na exportních trzích nejvíce roste prodej Pilsner Urquellu a Velkopopovického kozla.

Antimonopolní úřad se smlouvami pivovarů a hostinských zabýval už v minulosti. V roce 1998 tak byly například uloženy pokuty za závazky výhradních odběrů Plzeňskému Prazdroji (450 tisíc), pivovaru Krušovice (50 tisíc) a Pivovaru Radegast (100 tisíc).

 

Právě se děje

Další zprávy