UPC prohrála spor o predátorské ceny

Tomáš Fránek
17. 3. 2006 13:05
Brno - Společnost UPC prohrála soudní spor s Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže. Uvnitř: ANKETA.

Soud potvrdil, že UPC zneužila svého dominantního postavení na trhu.

Celý spor se týkal šetření antimonopolního úřadu z roku 2001.

Úřad tehdy oznámil, že společnost Dattelkabel (která je nyní součástí UPC) zneužila svoje dominantní postavení na trhu v Praze. Zdražila totiž svoji nabídku o sto až dvě stě osmdesát devět procent u různých programů.

Za to jí antimonopolní úřad udělil pokutu ve výši 7,8 milionu korun.

Pokutu však úřad nakonec musel zrušit - byla totiž udělena po tehdy platném uplynutí jednoroční lhůty stanovené zákonem pro ukládání sankcí.

Soud: predátorské ceny

Firma se ovšem bránila u soudu i po zrušení pokuty.

Krajský soud v Brně nyní potvrdil, že společnost Dattelkabel zcela vědomě stanovila nejdříve nízké ceny, aby tak získala co největší počet abonentů. Podle názoru soudu se v případě těchto cen jednalo o takzvané predátorské ceny.

"Jejich smyslem je dočasné obětování ziskovosti podnikání cestou nastavení cen za produkty či služby na úrovni, která nepřipustí vstup potenciální konkurence na trh," uvedl ve svém rozsudku soud.

Spotřebitel byl podle soudu postaven před rozhodnutí nové ceny akceptovat - nebo vypovědět smlouvu.

"Každá z těchto možností pro zákazníka znamenala zhoršení jeho situace," uvedl soud s tím, že se počínání společnosti týkalo třiceti až padesáti tisíc zákazníků.

Firmu Dattelkabel společnost UPC koupila v roce 2000, o dva roky později se obě firmy sloučily úplně a Dattelkabel přestal existovat.

Ilustrační snímek - dívka u televizoru.
Ilustrační snímek - dívka u televizoru. | Foto: Reuters

Společnost UPC je největším českým poskytovatelem televizních služeb a vysokorychlostního internetu. Do poloviny minulého roku její služby využívalo přes čtyři sta dvacet tisíc domácností v celé zemi.

Antimonopolní úřad za minulý rok uspěl v padesáti šesti procentech soudních sporů o přezkum svého rozhodnutí. Ve 38 procentech případů soudy rozhodnutí zrušily, u šesti procent pak změnily.

Problémy i na Slovensku

Společnost UPC měla kvůli svým cenám problémy i na Slovensku.

Tamní antimonopolní úřad jí tento týden potvrdil pokutu ve výši patnáct milionů slovenských korun za zneužití dominantního postavení na trhu.

Firma totiž před čtyřmi roky odpojila zákazníky, kteří nechtěli zaplatit ceny, které jim UPC naúčtovala. Lidé totiž zaplatili nižší ceny určené slovenským Telekomunikačním úřadem.

 

Právě se děje

Další zprávy