Unipetrol zřejmě zvýší zisky o polovinu

ČTK, eko
11. 11. 2005 14:24
Praha - Analytici čekají, že Unipetrol až o polovinu zvýší zisk i tržby.

Hospodaření petrochemické skupiny Unipetrol za první tři čtvrtletí bude podle odhadů oslovených analytiků lepší než ve stejném období loni. Čistý zisk by se podle nich mohl zvýšit až o polovinu na více než 2,7 miliardy korun. Stejně by mohly vzrůst i tržby, které mohou dosáhnout až 81,6 miliardy korun. Unipetrol výsledky zveřejní v pondělí.

Ekonomové předpokládají, že výsledky potvrdí obecné trendy v petrochemickém odvětví. "To znamená silnou poptávku v hlavních segmentech - rafinerie a petrochemie - a udržení silných marží," uvedl analytik Atlantik Finanční trhy Jan Schiesser. Dodal, že jeho předpoklady nepočítají s úsporou 830 milionů korun, kterou vlastník Unipetrolu, polský koncern PKN Orlen, plánuje ještě letos. Úsporu Atlantik FT zahrne do projekce výsledků za celý rok.

Mezi nejvýznamnější společnosti skupiny Unipetrol patří Benzina, Česká rafinérská, Chemopetrol, Kaučuk, Paramo, Spolana a Unipetrol Rafinérie.

PKN Orlen zaplatil českému státu za 63procentní podíl v holdingu včetně pohledávek celkem 14,695 miliardy korun. Výsledky hospodaření v letošním roce zveřejní PKN Orlen rovněž v pondělí.

 

Právě se děje

Další zprávy