Unipetrol má čistou ztrátu 148 milionů, klesá poptávka

ČTK ČTK
25. 4. 2013 10:45
Unipetrol pociťuje ekonomické zpomalení na snižující se poptávce po palivech

Praha - Petrochemický holding Unipetrol vykázal v prvním čtvrtletí čistou ztrátu 148 milionů korun, loni za stejné období činila 363,1 milionu. Tržby firmy klesly v meziročním srovnání o tři procenta na 24,8 miliardy korun.

Důvodem je mimo jiné klesající poptávka po palivech na maloobchodním i velkoobchodním trhu. Unipetrol o tom dnes ČTK informoval v tiskové zprávě. Analytici očekávali ztrátu 122 milionů korun při tržbách 24,9 miliardy Kč. 

Provozní ztráta (EBIT) činila v prvních třech měsících roku 70 milionů korun. Čistá ztráta byla zápornější než EBIT kvůli čistým finančním nákladům 93 milionů korun, částečně kompenzovaných kladnou zaúčtovanou daní z příjmů ve výši 15 milionů korun. Provozní zisk firmy před zdaněním a odpisy (EBITDA) byl 540 milionů korun, o 22 procent méně než loni.

Recese ekonomiky 

 "Skupina Unipetrol pociťuje ekonomické zpomalení na snižující se poptávce po palivech na maloobchodním i velkoobchodním trhu, včetně silného konkurenčního tlaku na marže. Za dlouhodobě kritickou považujeme situaci ohledně přetrvávající šedé zóny na českém trhu s palivy," uvedl generální ředitel společnosti Marek Świtajewski. 

Provozní výsledek podle něj kladně ovlivnil zejména segment petrochemie, kde se meziročně výrazně zlepšily petrochemické marže. V petrochemickém segmentu dosáhl Unipetrol v letošním prvním čtvrtletí provozní zisk 427 milionů korun. "Tento segment vytváří kladný EBIT již tři po sobě jdoucí čtvrtletí," dodal Świtajewski. 

Naopak provozní ztrátu 455 milionů korun utrpěl Unipetrol v rafinérském segmentu. Na výsledku se podepsala slabá zimní sezona s ohledem na rafinérské marže i objemy a také předzásobení trhu, na který mířily i importy v šedé zóně. Unipetrol nicméně zpracoval 896 kilotun ropy, což je na stejné úrovni jako v prvním čtvrtletí 2012. 

Ostrá konkurence u paliv

V maloobchodním segmentu vytvořil Unipetrol provozní ztrátu 34 milionů korun. Na výsledku se podepsaly recese české ekonomiky, velmi ostrá cenová konkurence na tuzemském trhu a vliv dovozu nezdaněných pohonných hmot. 

Pro celý letošní rok Unipetrol plánuje dosažení kladného EBIT. Firma rovněž plánuje investiční výdaje 2,7 miliardy korun a usiluje o zvýšení maloobchodního podílu své sítě čerpacích stanic Benzina na 14,2 procenta z loňských 13,7 procenta. 

Unipetrol se zaměřuje na zpracování ropy, distribuci pohonných hmot a petrochemickou výrobu. V roce 2005 se společnost stala součástí polské skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě.

 

Právě se děje

Další zprávy