Třetina českých firem změní během dvou let majitele

Ekonomika Petr Kučera Ekonomika, Petr Kučera
14. 5. 2012 12:28
Pětina z nich má zůstat v rodině, další více než čtvrtinu koupí strategický investor
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Třetina firem v rukou českých podnikatelů změní v nejbližších dvou letech majitele, případně již změny v jejich vlastnické struktuře probíhají.

Další více než desetina vlastníků hodlá svou firmu prodat či předat dalším generacím v delším časovém horizontu.

Vyplývá to ze studie poradenské společnosti PwC Česká republika.

Pětina zůstane v rodině

Pětina z firem, které během dvou let změní majitele, přitom přejde v rámci rodiny do rukou další generace.

"Studie amerického Institutu rodinných firem ukazují, že pouze 30 procent společností přežije po předání druhé generaci, jen 12 procent ve třetí generaci a pouhá tři procenta firem se dostanou za čtvrtou generaci či dále," upozorňuje David Borkovec z PwC.

"České podniky jsou teprve na začátku, ale jsem si jistý, že podobná neúprosná čísla budou platit i pro ně," dodává.

Další možnosti: Investor, management...

Další více než čtvrtinu firem (26 %) koupí strategický investor. Tito investoři kupují společnosti, aby vhodným způsobem doplnili své schopnosti, pronikli na trh nebo získali konkurenční výhodu.

Více než desetinu (11 %) firem odkoupí stávající management. "Tato varianta je v poslední době populárnější v souvislosti s dostupným financováním a rostoucími zkušenostmi s podobnými transakcemi," připomíná Borkovec.

Další více než desetinu (11 %) společností hodlají jejich majitelé předat novým vlastníkům prostřednictvím primární emise akcií (IPO). To je podle Borkovce elegantní varianta pro možnost postupně vystupovat ze společnosti a prostřednictvím minoritního podílu s ní neztratit kontakt.

Každá dvacátá firma se podle průzkumu spojí s jinou společností. Pět procent vlastníků plánuje prodat svou společnost finančnímu investorovi.

 

Právě se děje

Další zprávy