Topení dřevem je v Česku stále oblíbenější

rg
17. 10. 2007 16:30
Ročně se vyplatí až o několik tisíc korun.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Vytápění domácností dřevem se Čechům stále více vyplácí. Rozdíl mezi ročními náklady na palivové dříví a stále se zdražujícím uhlím a plynem může být několik tisíc. Informoval o tom server Finanční noviny s odvoláním na ČTK.

Obchodníci hlásí nárůst poptávky po kamnech a kotlích na dřevo, stejně tak jako po samotbém palivovém dříví. Internetové obchody Mall.cz rozšířily před letošní topnou sezónou svou nabídku kamen a krbů. Jak řekl Martin Vlasák z Mall.cz, větší zájem je o dražší, kvalitní značky.

Vloni se v ČR spálilo něco přes 1,1 milionu metrů krychlových palivového dřeva. Spotřeba se tedy zvýšilo o 40 procent oproti roku 2002.

Za stejné období se palivové dříví z jehličnatých stromů zdražilo z 287 korun na 384 korun bez DPH. U listnatých stromů šlo o navýšení z 403 korun na 599. Díky lednové kalamitě v lesích bude letos pro domácnosti dostatek cenově dostupného paliva.

Pominou-li se prvotní náklady na pořízení kotle a vybudování komína, vyjde topení dřevěnou štěpkou v průměrném rodinném domě podle údajů sdružení EkoWATT přibližně na 11 200 korun za rok. Výdaje na zemní plyn jsou přibližně dvojnásobné. Vytápění uhlím by stejnou domácnost vyšlo na 20 000 Kč za hnědé a 28 000 Kč za černé uhlí. Elektrické přímotopy stojí ročně přibližně 150 000 korun.

Souvislosti:

 

Právě se děje

Další zprávy