Svatomartinské víno míří do obchodů dnes

Tomáš Fránek
12. 11. 2005 0:01
Brno - Stovka lidí už v pátek před polednem čekala v Brně na ochutnávku prvního vína z letošní sklizně.
Předseda rady Vinařského fondu ČR a jihomoravský hejtman Stanislav Juránek spolu s ředitelem fondu Jaroslavem Machovcem (vpravo) ochutnali 11. listopadu na Moravském náměstí v Brně mladé, Svatomartinské víno, které se na Martina tradičně popíjí poprvé.
Předseda rady Vinařského fondu ČR a jihomoravský hejtman Stanislav Juránek spolu s ředitelem fondu Jaroslavem Machovcem (vpravo) ochutnali 11. listopadu na Moravském náměstí v Brně mladé, Svatomartinské víno, které se na Martina tradičně popíjí poprvé. | Foto: Igor Šefr - ČTK

A jako první víno s ochrannou známkou Svatomartinské víno lidé ochutnávali Modrý Portugal z Věstonických sklepů.

Podobný zájem o první vína z letošní sklizně byl také v Praze, v Břeclavi nebo ve Zlíně v restauraci místního zámku. V obchodech ale včera ještě víno nebylo, sto dva tisíc lahví zamíří k zákazníkům dnes. Ve své nabídce ho budou mít čtyři obchodní řetězce, většina velkoobchodů a také přes padesát vinoték, restaurací a vináren po celé zemi.

"Už jsem chutnali první víno, jsou lidé, kteří na něj chodí každoročně. Společná svatomartinská značka je určitě dobrý krok správným směrem, ale není samospasitelná. Bude záležet na tom, jak se bude toto víno propagovat v obchodech a především ve velkých řetězcích. Tam lidi nakupují nejvíce," řekl vinař a majitel vinotéky v Brně Milan Mertl.

Na svatého Martina se otevírá nejen Svatomartinské

Svatomartinskou tradici dodržují také vinaři, kteří ochrannou známku nezískali nebo o ni ani nežádali. "Je to tradice, otevíráme nové víno, navzájem si je hodnotíme. V sobotu je pak slavnostní představení vína," řekl Petr Ilgner z Vinařství rodiny Špalkovy z Nového Šaldorfu na Znojemsku. Letošní víno podle něj bude velmi kvalitní. "Nechali jsme hrozny až do října a vypadá to na velmi dobrý ročník," řekl Ilgner.

Společnou vinařskou iniciativu si pochvalují i další. "Je to výborný nápad, známka se mi velmi líbí a věřím, že svatý Martin na svém koni objede s mladým vínem celý svět," řekl  jihomoravský hejtman Stanislav Juránek, který je současně i předsedou rady Vinařského fondu. Svatomartinské považuje za jednu z tradičních cest propagace jihomoravských vín a pojem, na nějž lze navázat například v turistickém ruchu.

Šéf Národního vinařského centra ve Valticích Pavel Krška označil mladá vína jako zvláštní a originální. Podle něj mají ovocitou vůní a hravost. "Tím, že je ve víně příjemný poměr mezi kyselinkami a cukrem, je takové vlídné," uvedl Krška. Podle něj je Svatomartinské lepší než beaujolais.

Mezi firmami, které ve výběru odborné degustační komise uspěly, byly například ZD Sedlec nebo Vinné sklepy Valtice. Ty připraví vůbec největší kolekci asi 40 000 lahví tří odrůd. Od tohoto výrobce půjde na trh láhev asi za 60 korun.

Beaujolais se poprvé otevře ve čtvrtek

A zatímco moravští vinaři mají už svoji premiéru nového vína za sebou, třetí listopadový čtvrtek bude patřit celosvětové premiéře letošního beaujolais. Na ochutnávku toho vína už lákají vinárny a restaurace po celém Česku. Jednotné přestavení letošního vína mají vinaři také v Itálii nebo Slovinsko. Naopak v sousedním Rakousku nabízí mladé vína místní vinaři hned po dokončení. "U některých druhů jako je Müller-Thurgau je téměř pravidlem, že se vypijí ještě do konce roku," vysvětluje Ilgner.

Tradice Svatomartinského vína vychází z dávného zvyku připíjet si na svátek Sv. Martina poprvé novým mladým vínem. V tento den hospodáři přijímali do služby nové děvečky a pacholky, nebo jim službu prodlužovali. Na stvrzení dobré služby si všichni poprvé přiťukli právě mladým vínem.

 

Právě se děje

Další zprávy