Stavební boom zpomaluje. Nové stavby jsou za méně peněz

Red eko, čtk
25. 5. 2007 11:58
Počet stavebních zakázek stoupl, hodnota klesla
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Stavební firmy v prvním čtvrtletí roku měly více zakázek, ale za menší peníze. Celkovou hodnotu staveb srazily hlavně velké inženýrské a vodohospodářské stavby. Jejich hodnota poklesla o více než polovinu.

Stavebnictví zachraňují hlavně nové byty a kanceláře. Nejvyšší nárůst v prvním čtvrtletí zaznamenaly nebytové budovy, u nichž hodnota nových zakázek ve srovnání s prvním čtvrtletí roku vzrostla o třetinu.

Vyplývá to z aktuálních údajů Českého statistického úřadu.

Stavby za 50 miliard

Celková hodnota stavebních zakázek uzavřených v prvním čtvrtletí  je 49,5 miliardy korun, což je meziročně o 13 procent méně. Počet zakázek přitom stoupl o pět procent na více než 17 tisíc.

Průměrná hodnota nově uzavřené stavební zakázky činila 2,9 milionu Kč, což představuje meziroční pokles zhruba o pětinu.

U bytových budov se hodnota nových zakázek meziročně zvýšila o čtvrtinu. Naopak hodnota nových zakázek u inženýrských staveb meziročně klesla o 54,9 procenta a u vodohospodářských staveb dokonce o 59,4 procenta.

Nárůst hodnoty u nebytových budov o třetinu byl ovlivněn zejména plánovanou výstavbou finančně nákladných obchodně-administrativních center. 

Podle analytika společnosti Next Finance Vladimíra Pikory ukazuje pokles hodnoty stavebních zakázek na ochabnutí investorské stavební aktivity.

Nicméně negativní data byla ovlivněna podle něj spíše než nepříznivými vlivy vyšší loňskou srovnávací základnou. Pikora se s ČSÚ shodl na tom, že propad inženýrských staveb byl způsoben tím, že před rokem výrazně vrostla srovnávací základna kvůli několika finančně velmi náročným investicím do infrastruktury.

Výrazně více stavebnictví popoháněl soukromý sektor. Z celkové hodnoty nově uzavřených zakázek připadlo na veřejné zakázky 17,6 miliardy korun a na soukromé 31,9 miliardy korun.  

 

 

Právě se děje

Další zprávy