Státu hrozí, že za H-System zaplatí miliony

Adam Junek
4. 5. 2007 12:52
Podvedení klienti budou žádat náhradu od státu
Malá Strana. Nové utilitární vikýře hyzdící vzhled malostranské střechy.
Malá Strana. Nové utilitární vikýře hyzdící vzhled malostranské střechy. | Foto: repro z věstníku Klubu za starou Prahu

Praha - Miliony korun by mohl stát ztratit kvůli pochybení svých institucí při nakládání s majetkem bývalého šéfa společnosti H-System. Kvůli této firmě podnikatele Petra Smetky přišly stovky lidí celkem asi o miliardu korun.

Loni soudce Kamil Kydalka poslal Smetku za podvod na 12 let do vězení. Šance klientů na odškodnění se ale velmi záhy smrskly. Nejcennější Smetkův majetek byl totiž loni vydražen, a to přesto, že jej nechal obstavit státní zástupce.

Za pozemky u Slapské přehrady v Rabyni zaplatil kupec 29 milionů korun.

Dražba neměla proběhnout

Jenže vyšetřovatelé podle informací deníku Aktuálně.cz nyní mají v rukou nové důkazy, které ukazují, že dražba neměla vůbec proběhnout, protože Smetka již nebyl dlužníkem. Svůj dluh vůči Komerční bance totiž Smetka postoupil spřízněné společnosti SOK.

Na tu v roce 1998 nechala banka vyhlásit konkurs, který byl posléze podle výpisu z obchodního rejstříku v roce 2001 zrušen. Mezitím Komerční banka prodala svou pohledávku společnosti Intermadera.

VŠE O KAUZE H-SYSTEM

  • Nový byt tvůrce H-Systemu: cela, Pankrác
  • Šéf H-Systemu Smetka je za mřížemi
  • Klienti H-Systemu mají "mstu". Ne peníze
  • Smetka z H-Systemu dostal 12 let
  • Miliardový tunel H-System opět u soudu

Později Smetka tvrdil, že převod na SOK byl neplatný, ničím to však nedoložil. Přesto Obvodní soud pro Prahu 1 vyhověl žádosti a exekuci nechal proběhnout.

Peníze z dražby jsou nyní opět obstaveny státním zástupcem a čekají na takzvaný rozvrh, tedy rozdělení mezi věřitele. Ale jen ty, kteří se přihlásili před dražbou.

Výtěžek tak má připadnout firmě Artex Trade Company Ltd. se sídlem ve Švýcarsku. Společnost už jako druhá v řadě koupila údajný starý Smetkův dluh, který i s úroky dosáhl 22 milionů korun. Bývalí Smetkovi klienti se tak k výtěžku z dražby sotva dostanou.

Nepřihlásili se totiž včas, protože o exekuci nevěděli - navíc majetek měl být obstaven. Zkusili se obrátit na soud, aby je k dělení pustil. Zamítl jim to a nyní běží odvolací řízení.

Zakladatel H-Systemu Smetka u soudu
Zakladatel H-Systemu Smetka u soudu | Foto: Ondřej Besperát

Náhradu by měl dát stát

Právnička Hana Marvanová, která část z nich zastupuje, však nevěří, že soud rozhodne v její prospěch. Mnohem více důvěry jí však dodávají nové důkazy.

"Tam je jasné pochybení na straně úřadů. Zřejmě soudu. Tím pádem se pak po ukončení odvolacího řízení obrátíme na soud a budeme požadovat náhradu škody po státu," uvedla pro deník Aktuálně.cz.

Projekt H-Systemu se rozjel v roce 1994, sliboval byty a domky na okraji Prahy za polovinu běžné ceny. Bylo to postaveno na principu hry letadlo. Tedy noví klienti měli přispět těm, co naskočili do systému dříve.

V roce 1997 však bydlelo pouze čtyřicet z tisíce klientů. H-System se topil v dluzích a jeho pozemky byly zastaveny u bank.

V roce 1999 byl obviněn šéf projektu Smetka z podvodu, zpronevěry a poškození věřitele. Později bylo obviněno dalších pět lidí. H-System připravil klienty o miliardu korun. Jen od Komerční banky pak odčerpaly firmy napojené na Smetkovo impérium další miliardu.

Smetka doposud tvrdí, že nikomu nic neukradl, ale s vězením byl smířený. "Nestěžuji si. Štve mě, kolik tragédií jsem způsobil a vědomí, že se to nemuselo stát. Ztráta majetku mi nevadí," řekl před časem Smetka. "Žádné peníze od klientů nebo z úvěrů jsem nepoužil pro sebe.

Všechno šlo do dalších projektů. Neukradl jsem nic." A kde jsou peníze? Soudce Kamil Kydalka měl při vynesení verdiktů nad Smetkou a jeho spolupracovníky zcela jasno: "To vědí jen obžalovaní."

Samotný soudní proces ukázal, že miliarda vybraná v hotovosti od klientů H-Systemu byla z pokladny společnosti převedena na další firmy, které ovládal Smetka nebo jím nastrčení lidé, jež chodu firem nerozuměli.

"Smetka záměrně vytvořil nepřehledný konglomerát firem, s nepřehledným tokem peněz," zdůraznil soudce. "Platil tím své další různé aktivity či dluhy. Ale vůbec se nedá jednoznačně říci, jaká částka šla na tu kterou konkrétní věc."

 

Právě se děje

Další zprávy