Stát odpustil obci dluh deset milionů

čtk, eko
8. 11. 2005 14:09
Keblice - Obec Keblice na Litoměřicku uspěla na ministerstvu financí s žádostí o prominutí dluhu.

Radnice měla vrátit státu dotaci na stavbu kanalizace ve výši pět milionů korun a stejnou částku zaplatit jako penále. "Ministerstvo nám oznámilo, že nemusíme vracet dotaci a odpustilo nám i velkou část penále," řekla starostka obce Naděžda Štětinová.

Obec získala od státu dotaci na stavbu kanalizace. Litoměřický finanční úřad radnici vytkl, že se na akci nepodílela vlastními prostředky. "Peníze z rozpočtu jsme použili na stavbu vodovodu, což s akcí souviselo, proto jsme podali žalobu na finanční úřad pro správní pchybení při kontrole," vysvětlila Štětinová.

Ministerstvo požádalo o příslušné doklady a kolaudační rozhodnutí. "Vše potřebné jsme dodali, a tak si nyní můžeme oddechnout," uvedla starostka.

Obec, v níž žije asi 360 lidí, má rozpočet zhruba 1,8 milionu korun. Zaplatit 100.000 korun proto již nebude podle Štětinové tak velký problém. Velké investice zatím ale obec neplánuje, dluží totiž soukromé firmě Chládek a Tintěra za stavební práce 4,5 milionu korun. "Nejdřív uhradíme všechny dluhy a pak budeme pokračovat v rozvoji obce," dodala starostka.

Obci letos pomohl Ústecký kraj, který radnici poslal pět milionů korun na dokončení kanalizace. V červnu obec kanalizaci zkolaudovala.

 

Právě se děje

Další zprávy