Spor s Rathem o dodávky léků přijde distributory draho

Tomáš Fránek
15. 11. 2007 0:00
Za přerušení dodávky léků zaplatí pokutu 113 milionů
Foto: Jaroslav Jiřička

Brno - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže rozhodl, že distributoři léků, kteří loni přerušili dodávku do zadlužených nemocnic, musí zaplatit pokutu ve výši 113 milionů korun.

Jde o jednu z nejvyšších sankcí, kterou úřad udělil.

Společnosti Alliance UniChem CZ, Gehe Pharma Praha, Pharmos a Phoenix, někdejší či nynější členové sdružení AVEL, dostaly pokutu za to, že se loni společně domluvily na přerušení dodávek léků do tří nejzadluženějších fakultních nemocnic.

Bez dodávek léků zůstaly v únoru 2006 na několik dní pražská Bulovka, Thomayerova nemocnice a brněnská nemocnice U svaté Anny, které distributorům dlužily v té době asi 400 milionů korun.

Přerušení dodávek oznámily firmy na společné tiskové konferenci.

Výše pokut podle viny

"Problémem není, když distributoři chtějí dosáhnout úhrady svých pohledávek, nesmí ale k tomuto účelu koordinovat svůj postup při dodávkách léčiv nebo slaďovat obchodní podmínky," uvedl Pecina s tím, že má asi 20 důkazů, které firmy ze společného postupu usvědčují.

Výši pokut určil antimonopolní úřad podle obratu firem a polehčujících a přitěžujících okolností.

Šéf sdružení AVEL Pavel Suchý uvedl, že se firmy obrátí na soud.

Suchého potvrzení pokuty překvapilo. "Všechno jsme na úřadě vysvětlili, i to, že to nebylo domluvené, že to byla jen společná reakce na kroky pana ministra Ratha," tvrdí.

Bude soud

Nejvíc, 53,736 milionu, má zaplatit firma Phoenix Lékárenský velkoobchod. Pharmos dostal sankci 18,638 milionu, Gehe 16,831 milionu a UniChem 23,859 milionu korun.

Úřad většinou vysoké pokuty za nekalosti při hospodářské soutěži ve druhém stupni sníží. Stalo se to třeba u stavebních spořitelen, které původně dostaly sankci v souhrnné výši 484 milionů, nakonec ale zaplatily jen 55 milionů korun.

Pokutu 370 milionů pro RWE snížil Pecina na 240 milionů, pekárenské firmy Delta Pekárny, Penam a Odkolek dosáhly snížení ze 120 milionů na 52,8 milionu korun.

 

 

Právě se děje

Další zprávy