Soutěž na nábytek do předraženého paláce neplatí

Pavla Adamcová Tomáš Fránek, Pavla Adamcová
16. 10. 2008 13:11
ÚOHS zrušil tendr na nábytek do justičního paláce v Brně
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v Brně.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v Brně. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Brno - Krajský soud v Brně porušil v souvislosti s výstavbou justičního paláce zákon o veřejných zakázkách.

Ve čtvrtek to oznámil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který zároveň zrušil zadání veřejné zakázky soudu na vybavení nábytku nového justičního areálu.

"Důvodem jsou chyby v zadávacích podmínkách zakázky, jejíž objem činí cca 60 milionů korun bez DPH," píše se ve zprávě.

Rozhodnutí zatím není pravomocné, běží lhůta k podání rozkladu.

"Zadavatel po uchazečích požadoval, aby prokázali, že ke dni podání nabídky mají na svém běžném účtu disponibilní zůstatek v řádu desítek milionů korun. Tento požadavek je však z ekonomického hlediska neopodstatněný a bezdůvodně omezuje okruh uchazečů. Nevypovídá totiž o tom, jestli daný uchazeč je, nebo není schopen zakázku splnit," sdělil odbor vnějších vztahů ÚOHS.

Uchazeči své volné finanční prostředky mohou zhodnocovat na jiných účtech či jinak investovat. Podle úřadu není nezbytné, aby prostředky zůstávaly na běžných účtech.

Zákonnost požadavku zůstatku na účtu přitom ÚOHS řešil již několikrát v minulosti se stejným závěrem.

Brněnský soud měl dále omezit okruh zájemců o zakázku tím, že v seznamu významných dodávek, jejichž doložení vyžadoval, připustil pouze ty, které byly realizovány pro "ústřední orgány, státní správu, samosprávu, školy, banky a soudy"

ÚOHS se v současné době zabývá na základě zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu rovněž samotnou výstavbou nového justičního areálu Krajského soudu v Brně. Případ je v šetření, případné správní řízení zahájeno nebylo, doplnil úřad.

 

Právě se děje

Další zprávy