Soud zamítl žalobu Nomury na Marvanovou

Adam Junek
7. 11. 2007 18:10
Nomura žádala 50 milionů korun

Praha - Bývalá poslankyně a právnička Hana Marvanová si může oddychnout. Žalobu, kterou na ni podala japonská bankovní skupina Nomura, byla dnes u soudu zamítnuta.

Nomura přitom po advokátce požadovala za poškození pověsti 50 milionů.

Japonskou bankovní skupinu rozlítila vyjádření Marvanové v tisku. Podle finančníků skupině poškodila dobrou pověst a tak na ni v únoru podali žalobu.

ČTĚTE PODROBNOSTI: Nomura žaluje Marvanovou o 50 milionů

"Jsem samozřejmě ráda, že soud uznal, že žaloba je naprosto bezpředmětná," sdělila deníku Aktuálně.cz Marvanová.

Nomura má ještě možnost se odvolat.

"Verdikt bereme na vědomí. Co se týče odvolání, vyčkáme nejdříve na písemné vyhotovení rozsudku, a pak zvážíme, jak postupovat dál," sdělil deníku Aktuálně.cz mediální zástupce japonské banky Jiří Hrabovský.

Marvanová se od počátku hájila, že se v inkriminovaném článku v Lidových novinách a v prohlášení v Radiožurnálu jen bránila nařčení Nomury, podle něhož chtěla politickým tlakem diskreditovat manažery japonského bankovního obra.

Marvanová se s odpovědí zpozdila oproti původnímu slibu o měsíc. Teď je její vyjádření jasné: žaloba Nomury nemá legitimitu. Proto ji její právníci navrhují zamítnout a naopak po Nomuře chtějí zaplatit náklady dosavadního řízení.

Marvanová zastupuje největší tuzemskou banku - ČSOB - v kauze České pivo, v němž na druhé straně stojí právě Nomura. ČSOB přebrala někdejší banku IPB, kterou předtím ovládala Nomura. To se stalo po krachu IPB v roce 2000.

Speciál
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Speciál

VŠE O KAUZE NOMURA:
Projděte si texty, které redakce Aktuálně.cz nashromáždila k miliardové hře jménem Nomura

O co v kauze České pivo šlo?

Nomura vyvedla z IPB akcie Plzeňského Prazdroje. Na to si od IPB půjčila sedm miliard korun. Směnky se pak podle smluv nemusely zaplatit penězi, ale akciemi IPB, a to bez ohledu na jejich aktuální hodnotu. Této výhody pak také Nomura využila, a to v situaci, kdy bylo vydáno doporučení Komise pro cenné papíry oceňovat tyto akcie nulovou hodnotou.

Mezitím Plzeňský Prazdroj a další pivovary koupila jihoafrická společnost SAB za 24 miliard korun. A právě o tolik ČSOB Nomuru žaluje.

ČTĚTE PODROBNOSTI:
Hlavní role v kauze IPB: České pivo zn. zdarma
Konec sporů s Nomurou: Téměř nulová varianta

Své spory s japonským investorem urovnala Česká republika loni na podzim smírem - obě strany se zavázaly nepokračovat v arbitrážích, v nichž po sobě navzájem požadovaly desítky miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy