Soud zahájil insolvenční řízení v CE WOOD

Veronika Skálová Veronika Skálová
26. 1. 2009 15:23
Dřevaři dluží Lesům ČR přes 153 miliónů. CE WOOD to popírá.
Les v Krušných horách toho už musel vydržet hodně. Vydržel i tuto vichřici. Současná kalamita není koncentrovaná do jednoho místa, její závažnost spočívá v rozsahu území, na kterém vichr lesy poškodil. Jinými slovy: není to apokalypsa.
Les v Krušných horách toho už musel vydržet hodně. Vydržel i tuto vichřici. Současná kalamita není koncentrovaná do jednoho místa, její závažnost spočívá v rozsahu území, na kterém vichr lesy poškodil. Jinými slovy: není to apokalypsa. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Brno - V pátek se na veřejnost dostal plán dřevařské společnosti CE Wood na hromadné propouštění, dnes po poledni zahájil brněnský krajský soud s firmou insolvenční řízení. Navrhly jej Lesy České republiky.

„Máme u společnosti CE Wood závazek 153 miliónů korun jehož se nejsme schopni dohodou domoci. Je to pro nás jediný krok, který nám zbyl," vysvětlil postup Lesů ČR jejich mluvčí Radek Drahný.

 

Už v září podaly Lesy na CE Wood dvě žaloby v Hradci Králové a v Brně o celkovou částku 92 miliónů korun s úroky. Dřevařská společnost částku zaplatila, ovšem bez úroků. Právě tyto úroky podle Lesů ČR postupně nabyly až na částku 153 miliónů korun.

CE WOOD: nic nedlužíme

Generální ředitel dřevařské společnosti však existenci jakýchkoliv dluhů vůči Lesům ČR popírá.

"Je pro mě šokující, že se náš Lesy snaží zlikvidovat soudní cestou. Zvlášť poté, co se nás pokusili zlikvidovat ekonomicky řadou nezákonných výběrových řízení. Na to konto proběhlo i mimosoudní vyrovnání. Tedy naopak, Lesy dluží peníze nám a jde o morální úpadek tohoto státního podniku," komentoval návrh na insolvenční řízení generální ředitel společnosti CE Wood Ivan Doubrava.

Dřevařská společnost nyní připravuje právní kroky v odpověď na návrh Lesů ČR. "Zároveň se samozřejmě musíme nově vzniklé situaci přizpůsobit. Znamená pro nás například omezené nakládání s majetkem společnosti," vysvětlil Doubrava.

Soudy a arbitráže

CE Wood je jedna z největších lesnicko-dřevařských společností v Česku. Zabývá se nejen těžbou dřeva, ale také jeho zpracováním. V pátek oznámila hromadné propouštění, které se může dotknout až dvou tisíc lidí.

Vztahy mezi státním podnikem Lesy České republiky a CE Wood jsou již delší dobu napjaté. CE Wood například žaluje Českou republiku, zastoupenou Lesy ČR, za poškození při výběrových řízeních na lesnické práce. Společnost tvrdí, že přišla přibližně o 4 miliardy korun.

Loni v červnu zase dřevařská společnost oznámila, že bude v mezinárodní arbitráži žádat od Česka přibližně 2,5 miliardy korun. V roce 2007 napadly dřevařské firmy výsledky tendrů na lesnické práce vyhlášených na roky 2008 až 2010.

 

Právě se děje

Další zprávy