Soud: Stát musí vrátit Telefónice pokutu 48 milionů

Tomáš Fránek
11. 7. 2007 15:30
Pokutu 48 milionů dostal v roce 2002 Eurotel
Sídlo Eurotelu poblíž Brumlovky
Sídlo Eurotelu poblíž Brumlovky | Foto: Aktuálně.cz

Brno - Ústavní soud dnes z procesních důvodů zrušil pokutu ve výši 48 milionů korun pro společnost Telefónica O2, kterou dostala za předražování hovorů do sítě tehdejšího Oskara, dnešního Vodafonu.

Stát tak bude muset peníze firmě vrátit. Kvůli tomu, že vypršely zákonné lhůty, se už nebude moci Úřad pro ochranu hospodářské soutěže celým případem zabývat.

Důvodem pro zrušení pokuty bylo špatné použití zákona. V roce 2001 se po deseti letech měnila právní úprava ochrany hospodářské soutěže.

Eurotel se provinil v době, kdy platil starý zákon, o sankci se ale rozhodovalo už v čase, kdy byla v platnosti nová norma. V Česku platí zásada zákazu retroaktivity, tedy zpětné platnosti zákonů, ta může být prolomena v případě, kdy je novější úprava výhodnější pro souzeného.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže se srovnáním norem nezabýval, stejně jako Nejvyšší správní soud, jenž pokutu potvrdil.

"Ve správním řízení, ale zejména následně v rámci správního soudnictví, bylo potřeba zkoumat, zda právní úprava provedená zákonem z roku 2001 není pro stěžovatelku z hlediska trestání příznivější," uvedl soudce Jiří Nykodým.

Antimonopolní úřad navíc kvůli nesprávnému výkladu zákona překročil roční lhůtu pro uložení pokuty - špatně stanovil její počátek.

Právník antimonopolního úřadu už potvrdil, že pokutu bude nutné firmě vrátit a úřad se už s největší pravděpodbností nebude případem zabývat.

Firma rozhodnutí soudu uvítala. "Eurotel neměl dominantní postavení na trhu, nemohl ho proto ani zneužít," uvedl mluvčí společnosti Martin Žabka.

Miliardová škoda

Eurotel (dnešní Telefónica O2) dostal od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže pokutu v květnu 2002 za to, že spolu s Radiomobilem (nyní T-Mobile) v letech 2000 a 2001 účtovaly zákazníkům za minutu volání do sítě třetího operátora na trhu, společnosti Český Mobil (Vodafone) více, než mezi sebou navzájem.

Operátoři účtovali podle úřadu svým zákazníkům o jednu až deset korun více v závislosti na tarifu. Český Mobil tak podle názoru antimonopolního úřadu jednáním obou konkurentů nezískal takový počet nových zákazníků jako při rovné soutěži.

Foto: Aktuálně.cz

ČTĚTE VÍCE:

Český mobil (Vodafone) škodu u Eurotelu vyčíslil na jednu miliardu korun, u T-Mobile ve výši 614 milionů korun.

Eurotel se proti rozhodnutí antimonopolního úřadu bránil, ale u soudu neuspěl. Jeho stížnost zamítl Nejvyšší správní soud. Bylo to poprvé, co tak vysokou sankci soud pravomocně potvrdil.

"Žalobce neprokázal, že by rozdíl cen vycházel z rozdílných nákladů," uvedl soudce Václav Novotný. "Byl porušen zákon a způsobena újma," řekl. 

Soud neuvažoval ani o snížení výše pokuty. "Nebyl důvod. Nemohla firmě způsobit existenční problémy," uvedl Novotný.

T-Mobile vyvázl

  • Na rozdíl od Eurotelu pokutu nemusel zaplatit T Mobile.
  • Ten sice za stejný prohřešek jako Eurotel nejprve dostal pokutu ve výši 15 milionů korun, soud ji ale zrušil.
  • Při novém projednání případu antimonopolní úřad šetření se společností T Mobile zastavil.

Stížnost společnosti Telefónica O2 je celkově teprve třetí, která kvůli hospodářské soutěži zamířila k Ústavnímu soudu.

Ten už zamítl stížnosti společností Škoda Auto a Karlovarské minerální vody, v nich ale zdaleka nešlo o tak vysokou sankci jako v případě Eurotelu.

Telefónica (především v době, kdy na trhu působila jako Český Telecom) je největším firemním přispěvatelem do státní kasy ohledně pokut v souvislosti s hospodářskou soutěží.

Antimonopolní úřad se zabýval chováním kdysi státního telekomunikačního operátora už několikrát. Za zneužití dominantního postavení musela firma zaplatit přes 400 milionů.

Poslední rozhodnutí padlo minulý týden. Podle Krajského soudu v Brně platí pokuta 80 milionů pro společnost Telefónica O2 za zneužití dominantního postavení na trhu.

Firma podle úřadu ještě pod názvem Český Telecom znevýhodňovala menší operátory na trhu rychlého internetu ADSL.

 

Právě se děje

Další zprávy