Soud: Kožený může být vydán do USA

Adam Junek
28. 9. 2006 21:25
Nassau - První vítězství nad irským finančníkem českého původu Viktorem Koženým slaví americká justice. Česko může zatím jen závidět.

Bahamská soudkyně Carolita Bethelová dnes po téměř ročním věznění Koženého vynesla rozsudek, podle nějž Bahamy mohou finančníka vydat newyorskému soudu. A to na základě obvinění z korupce.

Nic nekončí: Odvolání je na cestě

Další obvinění - z použití investorských peněz k uplácení zahraničních představitelů - podle bahamského práva nemůže být proti Koženému použito. A tak by se jím neměl zabývat ani americký soud.

Ten viní Koženého z praní špinavých peněz, spiknutí a korupce při privatizaci ázerbájdžánské společnosti Socar, k níž měl použít peníze amerických investorů. Protřelý "privatizér" nakoupil privatizační kupony, které se po zrušení privatizace staly bezcennými. Investoři tak přišli o miliony dolarů.

Dnešní rozhodnutí neznamená, že by byl Kožený vinen. Jen říká, že podobný trestný čin, pro který je Kožený souzen v USA, by mohl být souzen i na Bahamách. Právní praxe i mezinárodní soudy totiž dovolují extradici, neboli vydání, pouze pokud je čin trestný v obou zúčastněných zemích.

Infobox

ŽIVOT V. K. V DATECH

  • 28. června 1963 - Narodil se v Praze.
  • 1979 - Spolu s rodiči emigroval do Německa.
  • 1983-1989 - Žil v USA. Absolvoval bakalářské studium na Harvard Extension School a krátce pracoval u londýnské finanční firmy.
  • Duben 1990 - Vrátil se do Československa, po návratu byl na federálním ministerstvu financí krátce poradcem jednoho z autorů kuponové privatizace Dušana Třísky. Založil Harvardské investiční fondy, které v první vlně kuponové privatizace získaly body od desetiny všech účastníků.
  • Leden 1994 - Natrvalo opustil ČR, když jej začal ohrožovat soud s bývalým agentem tajné služby Václavem Wallisem, který mu údajně prodával tajné informace. Wallis byl později osvobozen.
  • Září 1995 - Kožený získal irské občanství.
  • 1996 - Spojením šesti Harvardských investičních fondů z první vlny kuponové privatizace a Sklo Unionu Teplice vznikl Harvardský průmyslový holding (HPH), který ale v roce 1997 skončil v likvidaci. Kožený tím měl podle obvinění způsobit škodu ve výši 13,6 miliardy korun.
  • 1997 - První američtí finančníci svěřili Koženému miliony dolarů, za které v Ázerbájdžánu nakoupil privatizační kupony. Z privatizace ale sešlo a hodnota kuponů klesla na nulu.
  • Prosinec 1999 - Soudy ve světě začaly Koženému kvůli investici v Ázerbájdžánu obstavovat majetek.
  • 2001 - České orgány činné v trestním řízení se začaly zajímat o aktivity Koženého na území republiky.
  • Září 2001 - Česká policie připravila obvinění z podvodu pro Koženého a bývalého předsedu představenstva a likvidátora HPH Borise Vostrého, který žije od roku 1996 v zahraničí a nyní má belizské občanství.
  • 2. října 2003 - Kožený byl v New Yorku obviněn ze zpronevěry 182 milionů dolarů z 15 investičních fondů. O tyto peníze přišli investoři v důsledku aktivit v Ázerbájdžánu.
  • 14. října 2003 - Obvodní soud pro Prahu 4 vydal mezinárodní zatykače na Koženého a Vostrého. Od července 2003 jsou stíháni jako uprchlí kvůli rozsáhlému podvodu.
  • 7. června 2005 - ČR navázala diplomatické styky s Bahamami, žádá vydání Koženého.
  • 9. září 2005 - Policie po dvou letech ukončila vyšetřování kauzy Koženého a Vostrého a v lednu 2006 je navrhla obžalovat.
  • 5. října 2005 - Kožený byl zatčen na základě amerického zatykače na Bahamských ostrovech, kde několik let žil.
  • 6. října 2005 - Kožený byl spolu s dalšími dvěma muži u newyorského soudu obžalován z úplatkářství velkého rozsahu v Ázerbájdžánu. Obžaloba má celkem 27 bodů.
  • 13. října 2005 - Soudkyně v bahamském hlavním městě Nassau nepovolila jeho propuštění na kauci.
  • 30. ledna 2006 - V Nassau začalo soudní řízení o vydání Koženého do USA.
  • 14. února 2006 - Vostrý přes advokáta oznámil, že se vrátí do Česka, zatím se tak nestalo. Vostrý totiž požadoval český doprovod, který měl zajistit, že nebude během zpáteční cesty zatčen v jiném státě. České úřady to však odmítly.
  • 23. června 2006 - Soudkyně první instance při závěrečném soudním jednání rozhodla, že Bahamy mohou vydat Koženého do USA.
  • 25. července 2006 - Soudkyně první instance oznámila, že rozsudek vynese 18. září (později změněno na 28. září). Rozhodla tak poté, kdy obhajoba přednesla své stanovisko, že meziamerickou protikorupční smlouvu nelze pro vydání Koženého do rukou americké justice použít, protože byla Bahamami a USA ratifikována až v roce 2000, tedy až potom, co Kožený žalované skutky údajně spáchal.

Zdroj: ČTK

Zda však opravdu americká justice na Koženého dosáhne není stále jisté. Bývalý český občan totiž hned po vynesení rozsudku prohlásil, že se proti němu odvolá.

Důsledky ale dnešní rozsudek mít může. "Obávám se, že toto rozhodnutí negativně ovlivní žádost České republiky o vydání Koženého," reagoval na rozhodnutí bahamského soudu pro deník Aktuálně.cz premiér Mirek Topolánek.

Česká žádost dosud nevyslyšena

Během procesu, který začal letos na konci ledna asi čtyři měsíce poté, co bahamská policie Koženého zadržela a vsadila do vazby, finančník uváděl, že se na něj totiž bahamsko-americká smlouva o potírání korupce nevztahuje, protože údajné zločiny měl spáchat před tím, než vstoupila v platnost.

Díky rozhodnutí soudkyně, že by měl být vydán, si na další projednání svého případu počká ve věznici Fox Hill, která patří k nejvíce kritizovaným v Karibiku ze strany organizací pro ochranu lidských práv. Muž, který miluje luxus a říká se o něm, že byl v jedné londýnské restauraci za jedinou večeři utratit tři čtvrtě milionu korun, si tak musel zvyknout na krušné podmínky.

Na Bahamách čeká podnikatele možná již letos další soud. O jeho vydání toptiž již delší dobu žádá Česká republika. Zahraniční právní experti jí dávají méně šancí než Spojeným státům. "Podívejte se na mapu, sledujte politiku a peníze. Komu budou Bahamy naslouchat? Čechům nebo Američanům," ptal se před časem v deníku Irish Examiner dublinský právník Remy Farrell.

Česko dokonce žádá o vydání Koženého déle. Nejdříve chtěla česká policie, aby podnikateli bahamské úřady doručily obvinění. Smlouvy o právní pomoci však s ostrovním státem Česko nemá, a tak Koženého začali stíhat jako uprchlého. Stejně stíhají jeho kolegu Borise Vostrého, jenž se mezitím stal občanem středoamerického Belize. Loni v květnu na základě mezinárodní smlouvy z dvacátých let minulého století Češi požádali o vydání.

Bahamy si na jaře vymínily doplnění žádosti. Dodatek už je vypracován a jen čeká na odeslání.

Před českou justicí však neprchá jen Kožený.

Spis už je u soudu

Kožený je ve své někdejší domovině obviněn z podvodů a porušování povinností při správě cizího majetku a podle státního zástupce Jaromíra Jindřicha se škoda podle posledních propočtů vyšplhala až na 16 miliard korun. Tento měsíc po letech vyšetřování předal Jindřich obžalovací spis, který čítá 411 stran, soudu.

"Bahamský uprchlík" se stal "ikonou" podvodů v rámci české kuponové privatizace. Kožený a Vostrý podle českého obvinění v letech 1995 až 1997 převedli majetek v hodnotě přes 13 miliard korun z Harvardských investičních fondů a Sklo Unionu Teplice. Poškodili tím holding, který následně skončil v likvidaci.

Policie zveřejnila záměr obvinit Koženého a Vostrého již v září 2001, jejich stíhání však zahájila až o dva roky později. Oba dva zpočátku policii ujišťovali, že budou spolupracovat. Policie se jim však pokoušela obvinění doručit marně, začala je tedy stíhat jako uprchlé. Vostrý avizoval, že se chce vrátit, ale žádal ochranu při cestě zpět do bývalé vlasti. To české úřady odmítly. Pokud se Vostrý vrátí, bude institut uprchlého zrušen. O totéž u Ústavního soudu usiluje i obhájce Koženého.

Další komplikace?

České vyšetřování by se ale mohlo vydáním Koženého do Spojených států a následným zrušením institutu uprchlého komplikovat nebo přinejmenším protáhnout. Institut uprchlého totiž umožňuje českým úřadům, aby pokračovaly ve vyšetřování Koženého bez jeho účasti.

Po jeho zrušení by Kožený mohl chtít, aby se některé úkony znovu zopakovaly. Podle některých názorů by Kožený dokonce mohl chtít zopakovat kompletně celé vyšetřování od začátku. Podle jiných by však mohl žádat jen nové důkazy.

Kožený se jak v americké, tak i české kauze cítí nevinen. Uvedl dokonce, že se chce vrátit do českého ekonomického i politického života. Jednou se už o to pokusil, a to při volbách do Evropského parlamentu. Tehdy mu ale cizinecká policie odmítla vydat povolení k dlouhodobému pobytu.

 

Právě se děje

Další zprávy