Slovenský premiér hrozí energetikům vyvlastněním

Red EKO, Aktuálne.sk
18. 8. 2008 11:25
Chceme stabilní ceny, říká Fico

Bratislava - Slovenská vláda může přistoupit i k vyvlastnění, pokud energetické společnosti nebudou ve svých návrzích cen zohledňovat kupní sílu obyvatelstva.

V rozhovoru pro slovenskou agenturu SITA to prohlásil premiér Robert Fico.

"Někdy ztrácíme trpělivost. Rád bych připomněl všem zahraničním vlastníkům energetických monopolů, že existuje článek 20 Ústavy SR, podle kterého je možné ve veřejném zájmu věc vyvlastnit," uvedl Fico.

Pokud budou energetické firmy pokračovat v politice, která je podle Fica proti zájmům občanů, nebude vláda v budoucnu váhat s použitím takových krajních prostředků, dodal.

Podle něj není možné na Slovensku jednorázově zavádět ceny na úrovni EU, když jsou mzdy stále hluboko pod ní. Vláda má navíc zájem na stabilitě cen v souvislosti se vstupem do eurozóny.

Koncové ceny energií na Slovensku stanovuje Úřad pro regulaci síťových odvětví.

Fico v rozhovoru také kritizoval firmu Enel za údajnou nečinnost při dostavbě jaderné elektrárny v Mochovcích.

Slovenské elektrárně, od roku 2006 dceřiná firma italského Enelu, se brání. Ústava, na kterou se premiér odvolává, zaručuje nedotknutelnost soukromého vlastnictví, připomněl mluvčí společnosti Juraj Kopřiva. Projekt dostavby Mochovcí pokračuje podle plánu, doplnil.

Ficovo prohlášení hlavně nátlakem na výrobce energií a snahou zalíbit se voličům, soudí politolog Grigorij Mesežnikov. Pokud by vláda skutečně přikročila k vyvlastňování, dostala by se do problémů. "Čelila by nepříjemné odezvě i z EU," upozornil politolog.

Čtěte dále:
Slováci dostaví jadernou elektrárnu
Elektřina bude opět dražší. Zaplatíme o 15 procent víc
Vědci: Doby levné energie v Evropě skončily. Bude dráž

 

Právě se děje

Další zprávy