Slavný Thermal přijde stát příští rok až na 30 milionů

hpv
9. 11. 2007 15:21
Ministerstvo chce karlovarský hotel zprivatizovat

Praha/Karlovy Vary - Slavný karlovarský hotel Thermal dělá státu jako vlastníkovi vrásky na čele. Ministerstvo financí by jej chtělo zprivatizovat, bude do něj ale muset naopak samo investovat. Vlastnické spory totiž prodeji brání.

"Stát investuje příští rok do hotelu v Karlových Varech 15 až 30 milionů korun," uvedl pro deník Aktuálně.cz Ivan Fuksa, náměstek ministra financí.

Ten zároveň doufá, že se podaří rychle dořešit spory ohledně vlastnictví budovy a bude ji tak moci zprivatizovat. 

"Jde o nezbytnou investici pro bezproblémový chod hotelu. Půjde o modernizaci slaboproudých zařízení. Podle našich odhadů by ale budova potřebovala celkovou investici ve výši 300 až 400 milionů korun," říká Fuksa. 

Rozsáhlé rekonstrukce se ale Thermal jen tak nedočká. Soudní spory o vlastnictví hotelu se totiž mohou táhnout ještě několik let.

Dlouhé spory

O karlovarský hotel se s ministerstvem financí soudí společnost X a R, která tvrdí, že se má stát majitelem nemovitosti. Spory trvají přibližně od poloviny devadesátách let.

Firma X a R sice na začátku letošního léta prohrála u vrchního soudu dlouholetý spor, vzápětí však podala na stát další žalobu.

Deníku Aktuálně.cz to potvrdil Michal Bureš z karlovarské advokátní kanceláře Kuruc - Holoubková.

"Firma X a R nám nabízela smír. Za uzavření sporů chtěla vyrovnání ve výši 360 milionů korun. Na takovou nabídku ale reagovat nebudeme," říká Ivan Fuksa, náměstek ministra financí.

O Thermal má v současné době zájem řada společností. Majitelem hotelu by se chtěl stát i Karlovarský kraj nebo samotné město. Spekuluje se i o možnosti, že by mohl být hotel na jeden z těchto dvou subjektů převeden bezplatně. Ministerstvo financí však tyto spekulace nepotvrdilo.

"Je velmi pravděpodobné, že budeme na tendr vypisovat nové privatizační podmínky. V tento okamžik ale ještě neexistují. Musíme počkat, jak dopadnou další soudní spory," říká Fuksa.

Na výškový hotel ve Varech je vázán i mezinárodní filmový festival. Stát se netají tím, že má zájem tento festival v hotelu zachovat. "I s tím se musí při privatizaci počítat," dodal Fuksa.

Prodejů bude víc

Veřejnou soutěž na prodej Thermalu vyhlásil Fond národního majetku v roce 1993. Fond tehdy požadoval minimálně 270 milionů korun. Tendr tehdy vyhrála společnost Jasmín, která státu nabídla půl miliardy. Firma Jasmín za hotel ale nikdy nezaplatila. Na druhém místě se umístila právě společnost X a R. Ta nabízela 350 milionů korun.
 
Firmu X a R vlastní Roman Rudolf, který v současné době žije v Německu.

Stát chce ale v následujících letech zprivatizovat nejen hotel Thermal.  Prodat se má i ČSA, Letiště Praha, ČEZ, České dráhy, Česká pošta nebo Budějovický Budvar. Stát přitom může prodat pouze určitý podíl firem.

V tento okamžik je nejdál privatizace stoprocentního podílu firmy Škodaexport. Do druhého kola tendru přitom postoupili čtyři zájemci z deseti: společnosti ČEX, Flubio Consulting, Vítkovice a Škoda Holding.

 

Právě se děje

Další zprávy