Skoro 60 procent lázeňských hostů míří na západ Čech

Radek Pecák Radek Pecák
25. 2. 2010 8:25
Nejčastějšími hosty v našich lázeňských zařízeních jsou Němci
Ferdinandův pramen v Mariánských lázních.
Ferdinandův pramen v Mariánských lázních. | Foto: Simona Holecová

Praha - Když do lázní, tak do západních Čech. Tohle jednoznačně platí, podle poslední statistiky o využívání lázeňských zařízení v ČR.

Do lázní v Karlovarském kraji vloni podle Asociace českých cestovních kanceláří a agentur  přijelo dohromady celkem 373 tisíc lázeňských hostů. Z toho byly tři čtvriny cizinců. ( 286 tisíc), Čechů pak bylo 87 tisíc. Celkový podíl západočeských lázní na tomto trhu je 58 %.

Druhým nejnavštěvovanějším lázeňským krajem je s velkým odstupem Zlínský kraj. Ten vloni navštívilo 66 tisíc lázeňských hostů. Zde je ovšem podíl zahraničních a tuzemských hostů naprosto obrácený. Šedesát tisíc byli tuzozemci a jen šest tisíc hostů přijelo z ciziny. Cizinci také příliš nejezdí do lázní v Olomouckém kraji, jehož lázně jsou v republice třetí nejnajvštěvovanější. Celkem tam přijelo 52 tisíc lidí do lázní a z nich jen tři tisíce z ciziny.

Nejčastěji přijíždějí Němci

I když se často traduje, že nejvíce hostů v našich lázních tvoří ruská klientela, ve skutečnosti, jsou nejčastějšími hosty v našich lázeˇmnských zařízeních němci. Těch vloni přijelo do našich lázní  177 tisíc, z Ruska jen 54 tisíc.

Navzdory krizi počet hostů v českých lázní vzrostl. Podle Tokia Okamury z Asociace cestovních kanceláří a agentur to má několik důvodů. Například to, že Češi přestali jezdit do lázní na Slovensko, které přešlo na euro a pobyty v této zemi se tak pro Čechy zdražily.

Přesto se odborníci shodují na tom, že české lázeňství stále ještě nevyčerpalo svůj potenciál. Například se stále málo orientuje na relaxační pobyty, což před časem právě udělaly slovenská a maďarská lázeňská zařízení.

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy