Škodovku čeká stávka, odbory řekly ne

sim, čtk
12. 4. 2007 20:21
Odbory chystají časově neomezenou stávku
Foto: Škoda Auto

Mladá Boleslav - Odbory ze Škody Auto odmítly na podnikové radě poslední nabídku společnosti na růst mezd, v úterý proto zřejmě zahájí stávku.

"Nekývli jsme na to," řekl novinářům předseda firemních odborů Jaroslav Povšík.

Nabídka zaměstnancům zaručovala třináctiprocentní nárůst platů a od vedení firmy ji dostaly včera po několika dnech dramatických jednání.

Odborům se dál nelíbí inflační doložka. Firma nabízí proplácet inflaci od tří procent, odbory chtějí proplácet inflaci celou. 

"Cílem stávky by bylo co nejméně zatížit lidi a co nejvíce poškodit firmu. Zapojí se do ní asi 80 procent zaměstnanců," řekl Povšík. Podle něj odbory cítí vysokou podporu především od dělníků z linkových provozů. Některým zaměstnancům z vyšších příjmových skupin se ale současný návrh firmy zdál dobrý.

Škoda Auto zaměstnává přes 26 tisíc lidí. Průměrná měsíční mzda u dělnických profesí je 22 tisíc korun.

Stávka bez omezení

Odbory pravděpodobně vstoupí rovnou do časově neomezené stávky. Začít by se mělo dvouapůlhodinovou stávkou v každé ze tří směn, řekl Povšík. Vzhledem k pásovému provozu, by to podle Povšíka zastavilo výrobu ve Škodovce na celý den. V boleslavském závodu se vyrobí denně zhruba 2500 vozů.

"Buď to zabalíme, anebo budeme stávkovat tak dlouho, dokud se nedobereme nějakého konce," prohlásil Povšík. Řekl také, že se nebojí přesunutí výroby jinam: "Jestliže někdo vyhrožuje přesunutím výroby na východ, tak je to velmi zbabělé a neměl by dělat manažera."

Nulová dohoda

Firma dlouho věřila, že zastavení výroby, které ji bude stát velké peníze, odvrátí. Věřila, že silná prohlášení jsou jen taktikou v boji o co nejlepší výsledek.

Ani teď není zdaleka jisté, zda odboráři, kteří už jsou ve stávkové pohotovosti, nakonec k nejtvrdší zbrani sáhnou. Zatím tak učinili jen jednou, v roce 2005.

Vedení Škodovky v poslední fázi jednání souhlasilo s desetiprocentním růstem tarifu na dva roky od 1. dubna, s navýšením ročního bonusu na 10 tisíc korun a inflační doložkou od poloviny roku 2008.

"Při rozpočítání všech položek to znamená celkové zvýšení platu o 13 procent, což je více než 3 tisíce korun měsíčně na zaměstnance," poznamenal člen představenstva firmy Martin Jahn.

Situaci komentoval i Klaus

Prezident Václav Klaus dnes varoval před velkým nárůstem mezd v největší české firmě Škoda Auto.

Při návštěvě závodu Škody v Kvasinách řekl, že dohoda automobilky s odbory bude mít "signální efekt pro celou českou ekonomiku" a mohla by vést k demonstračnímu efektu a takzvanému mzdovému vzlínání.

 

Právě se děje

Další zprávy