Škoda Auto vydělala bezmála 20 miliard korun

alt
13. 3. 2008 17:10
Loňský rok byl pro mladoboleslavskou firmu rekordní
Foto: Škoda Auto

Mladá Boleslav - Historicky rekordní čísla dnes oznámila mladoboleslavská automobilka Škoda Auto, která patří do skupiny německého Volkswagenu.

Tržby se za loňský rok zvýšily o devět procent na téměř 222 miliard korun. Zisk před zdaněním stoupl skoro o 40 procent na 19,86 miliardy korun.

Na tiskové konferenci výsledky představil Reinhard Jung, předseda představenstva firmy. "Rostli jsme rychleji než světový trh automobilů," dodal.

Celkem loni Škoda dodala přes 630 tisíc vozů, což je meziroční růst 14,6 procenta. Vyrobila jich ještě o 31 tisíc víc, výroba koncernu tak stoupla o téměř pětinu.

Zároveň rostla produktivita práce: počet zaměstnanců stoupl o pět procent na 29 tisíc. Jednalo se hlavně o zaměstnance přímo ve výrobě, doplnil Jung.

Nejvíc vozů firma prodala v západní Evropě, obrat tu stoupl o 7,5 procenta. Daleko slibnější jsou ale východní trhy, především Rusko. Tady automobilka zvýšila tržby o více než třetinu.

"Tím se potvrzuje naše strategie 'go east'," poznamenal finanční šéf Škody Holger Kintscher. Firma zatím ve východní Evropě prodává necelou šestinu vozů. V Rusku loni začala automobily i montovat.

Pomalejší růst tržeb ve srovnání s výrobou ovlivnila i silnější koruna, uvedla firma. Na náklady tlačil i vývoj cen surovin a mezd.

Finanční výsledky společnosti zahrnují podíl Škody v ruském Volkswagenu. Tržby Škody v Číně se naopak započítávají do výsledků Volkswagenu.

Letos firma uvede nový model Superbu, a plánuje překročit hranici 700 tisíc prodaných vozů.

Čtěte více:

 

Právě se děje

Další zprávy