Sklárny ve Světlé spouští další pec a nabírají lidi

hp
23. 11. 2009 16:15
První pec spustila sklárna v říjnu po roce od zastavení výroby
Sklárny ve Světlé nad Sázavou rozjíždí druhou pec.
Sklárny ve Světlé nad Sázavou rozjíždí druhou pec. | Foto: Ludvík Hradilek

Světlá nad Sázavou - Na začátku prosince spustí sklárny Crystalite Bohemia ve Světlé nad Sázavou druhou pec, která prošla rozsáhlou rekonstrukcí.

Ke dvoustovce lidí, které v říjnu obnovené sklárny znovu zaměstnaly, by mělo přibýt dalších padesát zaměstnanců. Ti se zaměří na výrobu nápojového skla. Objem vyrobeného skla by se měl navýšit o čtvrtinu.

Podle majitele podniku Crystal Bohemia Lubora Červy, který sklárny koupil v červnu letošního roku za 160 milionů, zatím odbyt vypadá optimisticky. Většina předmětů, které sklárny vyrobí, putuje k zahraničním odběratelů.

Sklárny ve Světlé nad Sázavou ukončily svou činnost kvůli zadlužení a bylo na něj vyhlášeno insolventní řízení. O práci tehdy přišlo 1200 lidí.

Minulý měsíc ohlásily po více jak roce návrat k výrobě i poděbradské sklárny. Podnik, který vstoupil do insolventního řízení, stejně jako sklárny ve Světlé odkoupila společnost Crystal Bohemia.

V Poděbradech nový majitel už zaměstnal 218 lidí, což je polovina původního počtu zaměstnanců, kteří v září loňského roku ztratili kvůli krachu poděbradské sklárny práci.

Takhle sklárny ve Světlé nad Sázavou v říjnu spouštěly první pec:

 

Právě se děje

Další zprávy