Silná koruna zlevní letní dovolené

čtk, eko
26. 1. 2006 16:02
Praha - Silná koruna zlevní letos v létě českým turistům nákupy v zahraničí. Díky výhodnému kurzu vůči euru i dolaru Češi získají ve směnárně za stejný objem korun větší množství zahraniční měny než například loni.

Budou tak moci u moře více utrácet. Na ceny letních zájezdů, které již cestovní kanceláře prodávají od loňského listopadu, ale silná koruna nebude mít vliv. Shodují se na tom cestovní kanceláře.

Své ceny pro letní sezonu totiž CK kalkulují v podstatě rok předem. Za ubytovací kapacity platí také dlouho dopředu zálohy.
"Nedovedu si představit, že by nějaká CK nyní v průběhu prodeje snížila ceny kvůli silné koruně," řekl mluvčí CK Fischer Dan
Plovajko. S možností změny kurzu musejí cestovní kanceláře při stanovování ceny počítat.

Například Čedok podle mluvčího Tomáše Brejchy již posilující korunu do cen promítl. "Díky tomu se nám podařilo udržet ceny na
loňské úrovni i tam, kde by jinak rostly," řekl. Například některé hotely v Chorvatsku nabízejí CK za loňské ceny přesto, že tamní DPH se zvýšila. Podobně náklady na dražší palivo, a tím i na dražší leteckou dopravu, částečně kompenzuje silná koruna.

Ta v posledních dnech trhá rekordy. Ve středu překonala historické maximum a vůči euru její kurz činil 28,30 korun. Také k americké měně koruna zpevnila na 23,10  korun za dolar. Takto silná byla k americké měně naposledy loni v květnu.

Na zájem o cesty do zahraničí ale silná koruna podle CK vliv nemá. Posílení kurzu v řádu desetihaléřů se totiž na celkové ceně
zájezdu pro čtyřčlennou rodinu projeví maximálně o několik stokorun.


 

 

Právě se děje

Další zprávy