Šetření na investicích obralo firmy o tři miliardy eur

Ekonomika Ekonomika
4. 6. 2012 10:56
Stárnoucí vybavení firem odrazuje nové zákazníky i v západoevropských zemích
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Třicet procent tuzemských firem přišlo vloni o zakázky v průměrné výši přes 12 tisíc eur. Obchodní příležitosti si zmařily tím, že pro uskutečnění zakázky neměly vhodné vybavení.

Vyplývá to z průzkumu Barometr kapitálových investic evropských malých a středních podniků, který zhotovila GE Capital EMEA, mateřská společnost GE Money Bank. Banka tvrdí, že investice do vybavení mohly tuzemským firmám za uplynulý rok přinést na nových zakázkách celkem 2,7 miliardy eur.

"Podniky, které i v relativně nejisté době investují do inovací svého vybavení, získávají konkurenční výhodu, která je platná i s  výhledem do budoucnosti, kdy může být ekonomická situace zcela odlišná," říká Petr Gapko, makroekonomický analytik GE Money Bank.

Dopad neuskutečněných investic do rozvoje firmy si podle průzkumu nejvíce uvědomují střední podniky s 50 až 249 zaměstnanci, z nichž si promeškání příjmů z důvodu zastaralého vybavení přiznala více než třetina. Přišly tak průměrně téměř o 41 tisíc eur.

Roční ztráty dosahují i milionů korun

Malé firmy o 10 až 49 zaměstnancích odhadovaly svou ztrátu v průměru asi na 24 tisíc eur a mikropodniky na necelých osm tisíc eur.

Česko na tom ve srovnání s ostatními postkomunistickými zeměmi není příliš dobře. Například v Polsku činí odhadovaná ztráta nových obchodních příležitostí na jeden malý a střední podnik 11 tisíc eur. A v Maďarsku jen  9 tisíc.

Čím dál více promeškaných obchodních příležitostí mají ovšem i země na západ od Česka. Malé a střední podniky tam v minulém roce přišly o 72 miliard eur, které by mohly získat, pokud by do výměny či oprav svého stárnoucího zařízení investovaly více prostředků.

V porovnání s předešlým průzkumem (v druhé polovině roku 2011) počet společností se zmařenými obchodními příležitostmi v těchto zemích výrazně vzrostl, a to včetně odhadovaného objemu „ztracených zakázek".

 

Právě se děje

Další zprávy