Šéf ÚOHS rozhoduje spor, který sám vedl

Milan Duda
13. 1. 2006 0:00
Brno - Šéf antimonopolního úřadu (ÚOHS) Martin Pecina včera rozhodoval rozepři dvou ocelářských firem, ve které je sám angažovaný.
Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Martin Pecina
Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Martin Pecina | Foto: Aktuálně.cz

Společnost Osinek si stěžuje již několik roků na to, že firma Vysoké pece Ostrava zneužívá při dodávkách surovin pro vítkovické hutě svého dominantního postavení.

Spor doputoval na stůl antimonopolního úřadu loni v době, kdy ho vedl Josef Bednář a Pecina pracoval jako náměstek ministra průmyslu a obchodu. Z titulu této funkce stál právě Pecina v čele stěžujícího si Osinku.

Rozhodování o svém dokumentu

Bednář stížnost Osinku zamítl. Pecina společně s firemními právníky připravil proti tomuto verdiktu takzvaný rozklad a včera ho sám posuzoval, neboť se mezitím sám stal šéfem Úřadu na ochranu hospodářské soutěže.

A z této pozice předložený rozklad uznal.

Osinek
Osinek | Foto: Aktuálně.cz

"Tu schizofrenii si uvědomuji, ale co jiného s tím mám dělat?" reagoval včera Pecina na dotaz, zda není jeho nynější rozhodování střetem zájmů.

Pecinovo rozhodnutí přitom nahrává jeho "bývalé firmě".

Osinek více než tři roky ostře kritizuje ceny, které si Vysoké pece jako monopolní dodavatel při obchodování s hutěmi diktují. Podle předchozího rozhodnutí antimonopolního úřadu jsou však tyto ceny tržní a VPO své postavení nezneužívá.

Pokud by ale ÚOHS nakonec uznal zneužívání dominantního postavení ze strany Vysokých pecí - a včerejší uznání rozkladu k takovému řešení otevírá cestu - znamenalo by to pro VPO vysoké sankce a pokles tržeb za surové železo dodávané do hutí. Sám Pecina zhruba před rokem ještě jako zástupce Osinku řekl: "Dohoda nebude nulovou variantou, tedy o stažení vzájemných pohledávek. Budeme se řídit cenovým rozhodnutím (antimonopolního) úřadu."

Vysoké pece Ostrava
Vysoké pece Ostrava | Foto: Mitalsteel

Prostřednictvím Osinku stát před více než čtyřmi lety odkoupil vítkovické hutě, oddlužil je a s Martinem Pecinou v čele je dovedl až k loňské privatizaci do rukou ruské ocelářské a těžební skupiny Evraz za 7,05 miliardy korun.

Zástupci Vítkovických železáren, za které Osinek jako jejich majitel začal vysoké ceny surovin z VPO kritizovat, nechtějí nový verdikt antimonopolního úřadu komentovat.

Podobně se k věci nechtějí vyjadřovat ani VPO. Jejich mluvčí Vladimír Gurecký ale přesto připustil, že v nynějším jednání Martina Peciny vidí jistý střet zájmů.#reklama

Podle Gureckého není v současné době s platbami mezi VPO a Vítkovice Steel žádný problém. O smlouvě o podmínkách dodávek surového železa do vítkovických hutí však obě firmy nadále jednají a rozhodnutí antimonopolního úřadu by na její znění mohlo mít podstatný vliv.

Vítkovice se bez VPO obejdou

Jestliže se firmy na smluvních podmínkách nedohodnou ani poté, hrozí Vysokým pecím vážné problémy. Vítkovice pod taktovkou Evrazu by totiž mohly přestat od VPO odebírat železo úplně. Pro svou výrobu ho nutně nepotřebují, jelikož ho mohou nahrazovat dovozem polotovarů ze svých závodů v Rusku. Vítkovice jsou vedle firem Mittalu jediným dalším odběratelem surového železa. Zastavení výroby železa pro hutě by proto podle Goreckého znamenalo pokles výroby asi o čtvrtinu a s tím souvisejí další problémy, jako nezaměstnanost několika stovek lidí, kteří nyní v pecích pracují.

 

Právě se děje

Další zprávy