Vítkovice Steel zdvojnásobí investice

ČTK, eko
15. 12. 2005 10:19
Ostrava - Společnost Vítkovice Steel chce v příštím roce zdvojnásobit investice na 800 milionů korun. Největší částka, 600 milionů, půjde do nové technologie, která umožní vyrábět kvalitnější ocel.

ISSM je v současné době největší investicí v domácím hutním průmyslu, řekl generální ředitel společnosti Vladimír Bail.

Nové zařízení ISSM v hodnotě téměř 800 milionů korun staví od letošního roku pro Vítkovice Steel strojírenský holding Vítkovice. Investici, která je součástí přístupového protokolu mezi Českou republikou a EU, musí ostravská hutní firma zprovoznit v říjnu příštího roku, doplnil Bail.

Investice: Vše z vlastních zdrojů

Huť hodlá realizovat i drobné investice, kterými chce podle Baila vylepšit svou tržní pozici. Půjde například o konsolidaci informačních technologií za 40 milionů korun nebo o investice do ekologie, rovněž za 40 milionů. Všechny investice v roce 2006 chce firma uhradit z vlastních zdrojů.

Bail dodal, že firma brzy uzavře svůj finanční plán na příští rok, který bude zohledňovat situaci na světovém ocelářském trhu. "Trh je v současné době v tlaku, ceny padají dolů. Je třeba bojovat o zákazníka a rozšiřovat spektrum svých možností. Budeme se však snažit pracovat obdobně jako letos," dodal.

Vítkovice Steel za letošní rok očekávají asi třicetiprocentní meziroční nárůst zisku a tržeb. V roce 2004 měla firma se zhruba 1700 zaměstnanci zisk 1,5 miliardy při tržbách 13,5 miliardy korun. Poslední tuzemskou státní hutní firmu letos koupila ruská ocelářská společnost Evraz Group za zhruba sedm miliard korun. Státu se nový vlastník zavázal ve firmě do roku 2008 proinvestovat 2,5 miliardy korun.

Zdvojnásobení investic v příštím roce už oznámila také bohumínská hutní společnost ŽDB, která dosahuje šestimiliardových tržeb. V roce 2006 chce firma investovat asi 400 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy