Šéf státních Lesů ČR končí, rozhodl se odejít sám

ČTK Karel Toman, ČTK
13. 11. 2012 15:38
Generální ředitel Lesů ČR Svatopluk Sýkora rezignoval, funkci opustí na konci listopadu
Svatopluk Sýkora.
Svatopluk Sýkora. | Foto: Karel Toman

Praha - Generální ředitel státního podniku Lesy České republiky Svatopluk Sýkora rezignoval. Funkci opustí k 30. listopadu. Bez dalších podrobností to oznámil mluvčí podniku Zbyněk Boublík.

Podnik, kterému patří polovina lesů v zemi, vedl Sýkora od 1. ledna 2009. Rezignaci předal ministrovi zemědělství Petru Bendlovi (ODS) v pondělí 12. listopadu. "Navrhl skončení pracovního poměru dohodou. Ministr zemědělství návrh přijal," uvedl Boublík.

Potvrdily se tak informace deníku Insider, který o pravděpodobně velmi brzkém konci Sýkory psal v pondělí. Pro odchod Sýkory se vyslovil například Miloš Pochobradský, který je už zhruba rok hlavním poradcem ministra zemědělství Petra Bendla pro oblast lesnictví.

Bendl chce vypsat na nového ředitele výběrové řízení. "Za Sýkorova působení Lesům ČR výrazně stouply zisky, což je třeba hodnotit kladně. Zároveň jsou zde kauzy, které budou mít určitě dohru, a to je ta nepříjemnost," uvedl dnes na ČT24 ministr zemědělství Petr Bendl. "Počítám s tím, že funkci generálního ředitele dočasně převezme náměstek. V řádu týdnu vypíšu otevřené výběrové řízení a vybereme v něm ředitele," řekl.

Podle některých spekulací by tak mohl být Sýkorův odchod přípravou na privatizaci státních lesů.

 "Já jsem tento krok očekával s tím, že to byla otázka času, protože po kontrole NKÚ nebyly dostatečně vysvětleny některé finanční kroky, které Lesy České republiky provedly," řekl ČTK místopředseda sněmovního zemědělského výboru Ladislav Skopal (ČSSD).

Domnívá se proto, že důvodem Sýkorova odchodu byla pochybení, která NKÚ zjistil. Výbor se kontrolou NKÚ ve státních lesích zabýval v dubnu. Vyzval ministerstvo zemědělství, aby věnovalo "zvýšenou pozornost" řešení zjištěných závěrů. Sýkora tehdy veškerá obvinění odmítl.

 

Právě se děje

Další zprávy