Chtějí mít nad dřívím zhasnuto, říká kritik Lesů ČR

Karel Toman
8. 11. 2012 20:50
Zdeněk Valný: Tma vzniklá schválením Dřevěné knihy umožní krádeže a podvody
Foto: Břetislav Podolník

Uherské Hradiště - Cílem současného vedení státního podniku Lesy ČR je ve státních lesích zhasnout, "aby vzniklá tma umožnila realizovat další krádeže a podvody."

V dalším dílu obsáhlého rozhovoru, který tento týden přináší deník Insider, to tvrdí někdejší zaměstnanec Lesů ČR Zdeněk Valný. Podle svých slov dostal vyhazov z podniku vzápětí poté, co nařídil audit podezřelých zásob dříví tam, kde byly ve skutečnosti holiny. Dnes je Valný prezidentem Asociace českých a moravských dřevozpracovatelů a nejvýraznější kritik hospodaření státního podniku.

Skutečný vliv na podnik Lesy ČR podle něj míří mimo jiné i "za východní hranice bývalého Československa." Podrobnosti ale sdělit nechce.

Insider: Hodně z toho, co se kolem Lesů ČR stalo, jste předpověděl. Ať už jde o zpožďování tendrů, nereálné soutěžní nabídky těžařů vyplývající z Dřevěné knihy, nebo právě zmíněný krach Lessu. Přesto na vaše upozornění Lesy ČR, dozorčí rada, politici ale i jiná oborová sdružení často reagovaly buď popíráním, nebo mlčením. Čím to podle vás je?

A nebo tvrdou mediální kritikou a vyhrožováním právníky a žalobami... Je to jenom důkaz toho, nakolik silná struktura se za celým tím děním skrývá. A jaký je její reálný vliv a kam až sahá.

Kam až sahá?

Nepochybně až do nejvyšších pater politiky.

Je to podle vás spojeno i s financováním politických stran?

Z médií vyčtete spoustu informací, které tomu nasvědčují.

Například zakázky pro Ivo Rittiga?

To je jedna řekl bych spíš z těch drobnějších záležitostí.

Čtěte celý rozhovor v placeném deníku Insider:
Jak vzniká v tomto byznysu kouřová clona? Na jakém principu obchody fungují a které firmy z toho těží?

 

Právě se děje

Další zprávy