Sarkozy: EU je připravena dát MMF 75 miliard eur

Ekonomika Ekonomika
20. 3. 2009 14:30
Peníze půjdou na pomoc zemím postiženým hospodářskou krizí
Týden ve fotografiích Reuters nabídl také světové státníky s nebývalými grimasami ve tváři. Takto vypadal v jedné chvíli francouzský prezident Nicolas Sarkozy po jednání s managementem automobilek v Elyssejském paláci. Sarkozy nakonec slíbil třem firmám 6,5 miliardy eur, tedy přes 180 miliard korun. Po třech miliardách inkasují automobilky Renault a PSA Peugeot Citroën, zbylou půlmiliardu pak filiálka Renault Trucks, která vyrábí tahače.
Týden ve fotografiích Reuters nabídl také světové státníky s nebývalými grimasami ve tváři. Takto vypadal v jedné chvíli francouzský prezident Nicolas Sarkozy po jednání s managementem automobilek v Elyssejském paláci. Sarkozy nakonec slíbil třem firmám 6,5 miliardy eur, tedy přes 180 miliard korun. Po třech miliardách inkasují automobilky Renault a PSA Peugeot Citroën, zbylou půlmiliardu pak filiálka Renault Trucks, která vyrábí tahače. | Foto: Reuters

Brusel - Evropská unie se v pátek na summitu v Bruselu dohodla, že je připravena dát do fondů Mezinárodního měnového fondu (MMF) na pomoc zemím postiženým hospodářskou krizí 75 miliard eur. Uvedl to francouzský prezident Nicolas Sarkozy.

V EU v současnosti převládá myšlenka, že by Mezinárodní měnový fond měl mít větší odpovědnost za globální finanční stabilitu než doposud.

Návrh Unie na zvýšení fondů MMF přichází jen krátce před summitem 20 největších ekonomik světa. Ten se uskuteční 2. dubna v Londýně.

Jedním z jeho hlavních bodů by měla být právě reforma Mezinárodního měnového fondu. 

Podle mnohých politiků fond během uplynulých desetiletí sešel z cesty. Jeho úkolem bylo zejména dohlížet na systém pevných devizových kurzů a řídit jej. O tuto roli přišel na začátku 70. let, kdy se systém pevných kurzů rozpadl. Od té doby se tak spíše staral jen o půjčování peněz rozvojovým zemím.

 

Právě se děje

Další zprávy