S podnikáním se teď nezačíná. Není na to vhodná doba

Radek Pecák Radek Pecák
11. 9. 2012 10:13
Lidé nemají motivaci rozjíždět nový byznys, tvrdí agentura
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Petr Protivánek

Praha -  Nejméně firem za posledních pět let vzniklo v Česku v letošním prvním pololetí. I ve srovnání s prvními šesti měsíci loňského roku je letošní počet 11 421 nových firem o více než 6 % menší.

Údaj zveřejnila agentura Česká kapitálová informační agentura ČEKIA.

Důvodem tohoto stavu je podle ní špatná ekonomická situace, utažené úvěrové kohoutky ze strany bank, zhoršující se platební morálka firem, větší obezřetnost ze strany podnikatelů, ale také nestabilní legislativní prostředí, zvyšování daní nebo dluhová krize v Evropě.

„Tuzemská ekonomika v posledních měsících přešlapuje na místě a prognózy pro nejbližší období jsou spíše pesimistické. Stát, firmy i spotřebitelé šetří, podnikatelské prostředí trápí nejen zvyšování daní a nestabilní legislativa. Banky jsou si vědomy ekonomické krize či alespoň krátkodobého poklesu, a tak nezvyšují možnosti získání úvěrů, čímž je založení a provozování nového podnikatelského záměru obtížnější. Také evidujeme další signály o zhoršené platební morálce podniků, což naznačuje přicházející ekonomický útlum, a tedy i menší motivaci rozjíždět nový byznys," komentuje poslední statistiky analytička agentury ČEKIA Petra Štěpánová.

Nejvíce firem vznikalo před pěti lety

Přesto absolutní číslo narostlo. K 30. červnu letošního roku bylo v ČR registrováno 366 500 kapitálových společností, to je téměř o 9 000 více než na konci roku 2011. Naopak v prvním pololetí letošního roku zaniklo celkem 2 074 firem.

Nejvíce firem v České republice vznikalo v roce 2007, kdy podnikatelé využívali ekonomický boom. Tehdy vznikly i společnosti, které neměly opodstatněný podnikatelský záměr. V době krize se pak zvýšila míra zániku těchto firem, a také počet nově zakládaných subjektů klesá.

"Důvodem je větší obezřetnost a zkušenosti podnikatelů, stejně jako nasycenost trhu," uzavřela analytička agentury Petra Štěpánová.

 

Právě se děje

Další zprávy