S exekucí se potýká každý desátý Čech

ČTK ČTK
19. 1. 2010 16:30
Exekutoři nejčastěji navštěvují mladé lidi do 35 let a také důchodce
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Každý desátý Čech má co do činění s exekutory. Počet exekucí evidovaných v Centrální evidenci exekucí totiž  poprvé v historii přesáhl jeden milion. ČTK to dnes řekla mluvčí Exekutorské komory Monika Zajícová.

Registr ovšem neodráží skutečný stav věcí, neboť exekutoři vkládají do registru až pravomocné exekuce. Skutečný počet exekucí je tedy ještě vyšší.

Přibývá také vícečetných exekucí, podle Zajícové deset exekucí není žádnou výjimkou. "Zaznamenali jsme již člověka, který má na sobě 82 exekucí," řekla.

Dluží hlavně mladí a staří 

Dlužníci jsou podle statistik obvykle buďto mladí lidé ve věku od 20 do 35 let a pak také důchodci. Často se jedná o lidi se základním vzděláním a nižším sociálním postavením. "Naše zkušenosti ukazují, že si neumějí sehnat informace, nevědí, co mohou a nemohou, jak se bránit, nejsou připraveni řešit svou situaci komplexně," poznamenala mluvčí komory.

Přibližně třetina exkucí je poměrně zbytečných, protože za nimi stojí drobné dluhy v řádu několika stokorun. Jedná se například o pokuty za jízdu načerno v tramvaji či špatné parkování, případně penále zdravotním pojišťovnám.

 

Právě se děje

Další zprávy