Růst české ekonomiky zpomalil na 5,4 procenta

Red Eko
15. 5. 2008 9:15
HDP zvýšila zaměstnanost a rostoucí produktivita
Peníze. Ilustrační foto
Peníze. Ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Pomaleji, ale přece dost rychle. Tak rostla česká ekonomika v prvním čtvrtletí tohoto roku. Podle předběžného odhadu se meziročně hrubý domácí produkt vyšvihl o 5,4 procenta. Proti poslednímu čtvrtletí loňského roku je to o 0,9 procenta.

Údaje dnes zveřejnil Český statistický úřad.

"Růst ekonomiky šel v 1. čtvrtletí z jedné třetiny na vrub vyšší zaměstnanosti, zbývající dvě třetiny lze přičíst růstu souhrnné produktivity," uvedli statistici.

"Po dříve zveřejněných údajích z českého průmyslu a zahraničního obchodu bylo zřejmé, že výsledek HDP bude slabší. Meziroční růst o 5,4 % by proto neměl být překvapením. Cenový růst okrajuje reálnou spotřebu domácností, zahraniční obchod brzdí, ale pomáhají mu směnné relace. Spotřeba vlády, která výrazně pomohla ve čtvrtém kvartálu 2007 byla pravděpodobně v prvním čtvrtletí slabší," uvádí k dnešním číslům Michal Brožka, analytik Raiffeisenbank.

Čtěte blogy na Aktuálně.cz

Foto: Aktuálně.cz
Jiří Rusnok:
Ekonomický růst je dobrá věc
Foto: Aktuálně.cz
Pavel Kohout:
Kdo může za pomalější růst

Česká ekonomika vzrostla v uplynulém roce meziročně o 6,5 procenta, což je nejvyšší číslo od vzniku samostatné České republiky. Prosperita hospodářství se také pozitivně projevila na zaměstnanosti, která v posledním čtvrtletí roku 2007 vzrostla o 1,9 procenta.

Růst HDP v posledním čtvrtletí loňského roku byl 6,6 procenta. "Vzdálenost výsledku od původních odhadů se mírně zúžila. Poselství zůstává stejné: ekonomika rostla rychleji než se dalo očekávat a její růst byl skvěle vyvážený," vysvětluje Helena Horská, analytička Raiffeisnebank.

Rostla nejen spotřeba ale i investice a zahraniční obchod. Na dobrém výsledku se podílelo zejména zvýšení hrubé přidané hodnoty o 6,4 procenta. Dalším zdrojem růstu ekonomiky bylo i zvýšení daní z produktů. Na zvyšování ekonomického výkonu se také podílel růst zaměstnanosti. Ekonomika loni rosta nejrychlejším tempem od roku 1996.

"V letošním roce ale očekáváme jednak zpomalení růstu pod pět procent a zpomalení růstu spotřeby domácností. Investice a zahraniční obchod si udrží solidní tempo," dodává Horská.

V regionu střední a východní Evropy si Česko udržuje druhé místo hned za raketově rostoucím Slovenskem. V těsném závěsu je ale Polsko s růstem 6,1 procenta ve 4. kvartále 2007.

 

 

Právě se děje

Další zprávy