Ministerstvo financí zvýšilo odhad růstu HDP

Redakce EKO
23. 4. 2008 15:35
Ekonomika poroste pětiprocentním tempem.

Praha - O 4,9 procenta by letos měl stoupnout reálný HDP. K takovému závěru dospělo Ministerstvo financí v nové ekonomické předpovědi. Dosud předpovídalo o dvě desetiny nižší číslo.

"Příznivý makroekonomický vývoj bude pokračovat i přes rizika plynoucí z vnějšího prostředí," uvádí prognóza. Loni reálný HDP stoupl o rekordních 6,5 procenta.

Vývoj produktu podle předpovědi potáhne hlavně rychlejší růst investiční aktivity.

V roce 2009 by růst měl být kolem 5,1 procenta, což zhruba odpovídá vývoji potenciálního produktu, píše se v předpovědi. Ekonomika podle ní ale začíná narážet na limity vyplývající z nedostatku pracovní síly.

Spotřeba domácností letos zpomalí vlivem zdražování, cenová inflace by měla být šest procent. Příčinou je růst cen komodit na světových trzích a administrativní opatření, uvádí MF. V roce 2009 pak spotřebitelské ceny znovu zpomalí na 2,7 procenta.

Míra nezaměstnanosti měřená metodikou výběrových šetření by letos měla klesnout na pouhých 4,2 procenta z loňských 5,3 procenta.

Schodek vládního sektoru podle odhadů klesne na 1,5 procenta HDP. V roce 2007 byl podle předběžných údajů 1,6 procenta.Česko tak zůstane pod tříprocentní hranicí vyžadovanou pro přijetí eura.

Naopak takzvané inflační kritérium neplní, podle MF by je měla znovu začít plnit koncem příštího roku.

 

Právě se děje

Další zprávy