Rozsudek: za špatně označené brambory 250 tisíc

Tomáš Fránek
4. 6. 2007 23:00
Soud rozhodl, že pokuty musí platit i velkododavatelé

Brno - Pokuty za zkažené nebo špatně označené potraviny nemusí platit jen samotní prodejci a výrobci, ale také ti, kteří zboží jenom dodávají do obchodů - velkoobchodní firmy a sklady.

A to přes tvrzení majitelů velkoobchodů, podle nichž se potraviny z jejich provozů nedostávají přímo k zákazníkům. Nemohou tak spotřebitele klamat svým označením a velkoobchody prý nezodpovídají za to, co se zbožím stane na pultech obchodů.

Brambory klamaly i ve skladu

U soudů ale tato argumentace neuspěla. Nejvyšší správní soud tak s definitivní platností potvrdil pokutu ve výši 250 tisíc korun.

Tu od Státní zemědělské a potravinářské inspekce dostal jeden z brněnských velkoobchodů kvůli tomu, že v něm inspektoři našli klamavě označené brambory.

Velkoobchod se ale obrátil na soud a argumentoval tím, že zboží nebylo určeno přímo k prodeji spotřebitelům.

"Brambory nebyly nikomu dodány, nacházely se velkoskladu a nemohly svým označením klamat spotřebitele," uvedli právní zástupci žalující firmy.

Soud ale takovou argumentaci neuznal.

Zákon podle Nejvyššího správního soudu je jednoznačný a velkoobchody mají stejné povinnosti jako samotní prodejci.

"Zákon o potravinách má jednoznačně na mysli podnikatele, který skladuje potraviny za účelem jejich uvádění do oběhu, tak, že je nabízí k prodeji, a nikoliv jen přímo spotřebiteli, ale i dalším podnikatelům za účelem jejich podnikání," uvedl senát Nejvyššího správního soudu pod vedením Radana Malíka.

Vedou kontroly v obchodech

"Inspekce nepochybila, když uložila pokutu," dodali soudci.

Velkoobchody inspekce nekontroluje tak často jako samotné prodejny. Za celý loňský rok uskutečnila inspekce asi dvacet šest tisíc kontrol, ve velkoobchodech jich bylo asi sedmnáct set.

Při kontrolách ve velkoobchodech  našli inspektoři přes dvě stě zkažených nebo špatně označených výrobků.

Inspektoři celkem vydali jedenáct tisíc zákazů výroby či prodeje potravin.

Čokoláda a cukrovinky bývají často terčem zákazů SZPI (Ilustrační foto)
Čokoláda a cukrovinky bývají často terčem zákazů SZPI (Ilustrační foto) | Foto: Aktuálně.cz, Jaroslav Pikous

Drtivá většina zákazů padla kvůli prodeji závadných nebo špatně či klamavě označených potravin a cigaret. Obchodníci museli stáhnout zboží za asi padesát milionů korun.

Nejvíc se za poslední rok podvádělo s vínem. Inspektoři zakázali prodej vína v celkové hodnotě 15 milionů korun.
"K oborům s poměrně vysokým počtem uložených zákazů dále patřily čokoláda, cukrovinky a pekařské výrobky," uvedla inspekce ve svém nové výroční zprávě za rok 2006.

Vadná čokoláda

Poslední nařízení o stažení výrobku z trhu vydala inspekce včera. Společnosti Tesco nařídila inspekce, aby z pultů stáhla přes čtyři tisíce kusů mléčné čokolády od polského producenta.

V čokoládě bylo totiž po uskutečnění laboratorních zkoušek zjištěno výrazně nižší procento kakaové sušiny než firma deklarovala na obalech.

A v čokoládě bylo také mnohem více rostlinných tuků než bylo povolené množství.

Čokoládu vyrobila polská firma ZWC Millano, Tesco dovezlo 36 tisíc kusů, většinu stačil řetězec prodat zákazníkům.

 

Právě se děje

Další zprávy