Rozpočet skončil se schodkem 101 miliard korun

Tomáš Fránek
3. 1. 2013 17:06
Deficit je o 40 miliard nižší než před rokem, letos má ještě mírně klesnout
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Státní rozpočet skončil v roce 2012 ve schodku 101 miliard korun, podle schváleného plánu počítal se schodkem 105 miliard korun. Oproti předchozímu roku se deficit snížil o více než 40 miliard korun. Uvedl to ministr financí Miroslav Kalousek.

"Na podzim roku 2011 se prudce zhoršila makroekonomická předpověď. Bylo zřejmé, že hospodářský vývoj i daňové výnosy budou horší, než bylo stanoveno v rozpočtové dokumentaci. Tuto skutečnost jsme avizovali při schvalování návrhu rozpočtu s tím, že příslušné korekce učiníme na základě lednové predikce, což se stalo v březnu. Hlavně díky těmto úsporám jsme plán deficitu dodrželi s dostatečnou rezervou," uvedl Kalousek.

Vedle úspor na provozních a mzdových výdajích jednotlivých resortů Kalousek vyzdvihl snížení výdajů na sociální dávky, a to o deset miliard korun. "Jsem rád, že se potvrdila účinnost sociální reformy, která si klade za cíl provést systémové změny a směřovat prostředky těm skutečně potřebným," dodal ministr financí. 

Celkové výdaje státního rozpočtu byly za rok 2012 čerpány ve výši 1,152 bilionu korun a celkové příjmy 1,051 bilionu korun. Daňové příjmy, které činily 540,3 miliardy korun, meziročně vzrostly o 17,2 miliardy.

 Cena za loňský schodek státního rozpočtu 101 miliard Kč místo plánovaných 105 miliard je podle opoziční ČSSD poměrně vysoká. Vláda obětovala hospodářský růst, přiškrtila ekonomiku a přivedla ji k propadu, řekl stínový ministr financí sociální demokracie Jan Mládek. Státní rozpočet je jen část veřejných financí. Důležitější je podle něj hospodaření celé země, tedy i státních fondů, zdravotních pojišťoven, obcí a krajů. Kabinet nařkl z toho, že dluh přenáší mimo státní rozpočet.

Letos má schodek rozpočtu klesnout na rovných 100 miliard korun. Opozice rozpočet kritizovala, vláda podle ní mimo jiné rezignovala na hospodářskou politiku a snahu podpořit růst ekonomiky.

Sněmovna schválila vládní návrh rozpočtu s některými úpravami před Vánoci. Předcházelo tomu schválení vládního daňového balíčku, který zvyšuje DPH i další daně a s nímž rozpočet počítá. Prosazení balíčku, a potažmo rozpočtu, na podzim zkomplikoval odpor šestice poslanců ODS vůči balíčku. Celkové příjmy rozpočtu na letošní rok jsou 1080,8 miliardy a výdaje 1180,8 miliardy korun. Téměř celý stomiliardový schodek chce vláda pokrýt vydáním státních dluhopisů.

V roce 2011 státní rozpočet skončil ve schodku 142,8 miliardy korun, plán počítal s deficitem 135 miliard korun. Důvodem vyššího schodku rozpočtu byly potíže při čerpání z evropských fondů, bez tohoto vlivu by hospodaření státu skončilo ve schodku zhruba 130 miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy