Recept na předražené nabídky? Najít firmu v zahraničí

Tomáš Fránek
24. 3. 2008 20:00
Rušení zakázek kvůli drahým nabídkám není neobvyklé
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Brno - Co mají společného výstavba parkovacího domu v Liberci, oprava cest na pražských hřbitovech, výstavba studentského kampusu v Brně nebo provozování státního internetového portálu?

Na první pohled nic.

Všechny tyto akce ale provází jeden společný problém instituce, které hledaly firmy na stavební práce nebo provozování serveru, musely výběrové řízení zrušit. Dostaly totiž pouze předražené nabídky.

Němci ušetřili

To se stalo i společnosti provozující známý brněnský Masarykův okruh. Poprvé po deseti letech se totiž firma rozhodla na závodním okruhu vyměnit asfalt. Nejprve oslovila tuzemské společnosti a nestačila se divit.

České firmy daly předražené nabídky, společnost se proto obrátila do zahraničí.

Zakázku nakonec získala a asfalt vyměnila firma z Německa. Automotodrom ušetřil miliony korun.

V Česku nejde o případ ojedinělý. Z internetové databáze veřejných zakázek za poslední tři týdny tak kvůli drahým nabídkám zrušili zadavatelé šest zakázek.

Nově tak bude hledat dodavatele služeb město Uherský Brod, které chtělo mít vypracovaný projekt na koupaliště, Pražská správa hřbitovů zase musí kvůli drahým nabídkám hledat novou firmu na opravu cest.

A ministerstvo vnitra muselo zrušit výběrového řízení na provozovatele společného internetového portálu státní správy www.portal.gov.cz.

Nepřiměřeně vysoká cena

"V průběhu zadávacího řízení se vyskytly důvody hodné zvláštního zřetele, pro které nelze na zadavateli (ministerstvo vnitra) požadovat, aby v zadávacím řízení pokračoval. Důvodem je, nepřiměřeně vysoká nabídková cena jediného uchazeče," uvedl ministerstvo v internetové databázi.

Podle odborníků je především u stavebních prací jednou z cest jak zakázky co nejvíce zlevnit, vystavit tuzemské firmy zahraniční konkurenci. "Další cesta je umožnit, aby zakázky získaly i menší tuzemské firmy, to také povede ke zostření konkurence," řekl Roman Konečný z poradenské společnosti Etis.

Takový postup, při kterém se do výběrového řízení pustila i menší firmy, zvolila při zakázce za jednu a půl miliardy korun Masarykova univerzita. Ušetřila tak 600 milionů korun. Kvůli váhání ministerstva školství nakonec firmy ale smlouvy nepodepsaly.

Vydržela pouze jediná společnost, ta začala minulý týden po půl roce znovu stavět.

Univerzita ale musela proto, že nabídky převyšují možnosti rozpočtu, zrušit začátkem března dva tendry související s další výstavbou kampusu.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Daňové přiznání 2007 a jak se s ním vypořádat
Jak na to: Daňové přiznání podáte i online po internetu
 

Právě se děje

Další zprávy