Ceny bytů stouply za sedm let o sedmdesát procent

hpv
22. 1. 2008 14:00
Jsou i lokality, kde ceny stouply o 200 procent
Luxusní byty na Zahradním Městě - CENTRAL GROUP
Luxusní byty na Zahradním Městě - CENTRAL GROUP | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Průměrné ceny bytů stouply v Česku za posledních sedm let o sedmdesát procent.

Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila společnost Central Europe Holding ve spolupráci s Českým statistickým úřadem a Asociací pro rozvoj trhu nemovitostí.

Největší růst zaznamenaly ceny  bytů v letech 2001 až 2003, respektive ještě na začátku 2004.

"Hlavním důvodem byl výrazný pokles úroků u hypotečních úvěrů," uvádí Jiří Pácal, ředitel Central Europe Holding. Své sehrál i tehdy očekávaný vstup Česka do Evropské unie. Po něm však ceny bytů a rodinných domků začaly klesat. Znovu se zvedly asi v polovině roku 2005, a to s očekávaným zvýšením DPH na stavební práce. Zájem podpořily i rekordně levné hypotéky.

Někde ceny skočily výrazněji

Sedmdesátiprocentní růst cen je průměrný. To znamená, že na jedné straně jsou lokality, ve kterých se ceny nemovitostí zvedly o více než dvě stě procent, na druhé zase ty, kde cena stagnovala. Velmi přitom záleží na lokalitě projektu a na kvalitě - stavební i architektonické.

Nejvyšší růst cen je spojen s bytovými projekty v luxusních lokalitách jako jsou například pražská Malá Strana, nebo Hanspaulka.

Naopak nové panelové byty v okrajových částech Prahy se špatnou dostupností na své ceně postupně ztrácely. To neoficiálně potvrzují i některé developerské společnosti, které i kvůli špatně prodejným bytům musely ubrat ze svých marží. 

Analytici očekávají, že průměrné ceny bytů by letos mohly stagnovat, případně od poloviny roku mírně klesnout. To ale nevylučuje, že v některých místech byty ještě mírně podraží.

Zájem lidí o koupi nových bytů je podle developerů začátkem roku slabší, než tomu bylo v posledním čtvrtletí uplynulého roku.

"Zaznamenaly jsme pokles asi deset procent," říká například Ondřej Šuch, ze společnosti Skanska.cz.

Obdobná čísla eviduje i firma Finep & Partners. Na druhou stranu zástupci obou společností tvrdí, že poptávka je každým rokem nejslabší právě na začátku roku a že se tento vývoj může změnit.

"Rozhodující pro další vývoj bude duben a květen. To bývá již několik let po novém bydlení největší poptávka," říká Šuch.

 

 

Právě se děje

Další zprávy