PPF se zajímá o Setuzu

ČTK
13. 1. 2006 19:01
Praha - Finanční skupina PPF usiluje o získání firem kolem Setuzy. Uvedly to dnes Hospodářské noviny s odvoláním na dobře informované zdroje.

Ve čtvrtek řekl ČTK podnikatel Tomáš Pitr, který zastupuje majoritního vlastníka Setuzy, společnost Český olej, že do hry o Setuzu by mohl vstoupit v blízké době nový investor. Jeho jméno však neuvedl.

Pitr dodal, že Český olej je připraven prodat svoji účast v Setuze zájemci, který by byl schopen vyřešit vztahy podniku se státem a stabilizovat jeho situaci.

Český olej ovládl Setuzu loni v listopadu poté, co na něj byl Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond nucen převést na základě opční smlouvy z roku 2002 celkem 38 procent akcií potravinářské firmy. Podíl Českého oleje po přikoupení dalších akcií překročil 90 procent.

Státu zbyla vůči podniku zhruba čtyřmiliardová pohledávka, s jejíž pomocí chce znovu získat v Setuze akciový podíl. V krajním případě by ale stát firmu zřejmě mohl poslat i do konkurzu.

Pohledávku drží Česká konsolidační agentura, která ji má z rozhodnutí vlády převést na PGRFL. Ten již začal jednat s vlastníky Setuzy o konečném řešení. Podle dosavadních informací však jednání zatím zdaleka nedospěla k závěru.

Finanční holding PPF vlastní například Českou pojišťovnu, eBanku a část CME, majitele Novy. Skupinu ovládá podnikatel Petr Kellner.

 

Právě se děje

Další zprávy